c S

Voditelja IMF in Svetovne banke v času okrevanja svetovne ekonomije pozvala k reformam

13.10.2017 07:29 Washington, 12. oktobra (STA) - Izvršna direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde in predsednik Svetovne banke Jim Yong Kim sta na novinarskih konferencah pred rednim letnim srečanjem obeh institucij v Washingtonu države pozvala, naj izkoristijo trenutek okrevanja globalne ekonomije za nujno potrebne reforme kot zaščito pred bodočimi krizami.

"Streho je treba popraviti sedaj, ko sije sonce," je bila slikovita Francozinja, ki je pozvala k reformam za trajno okrevanje, ki še ni popolno. IMF svetovnemu gospodarstvu za letos napoveduje 3,6-odstotno rast, Sloveniji pa štiriodstotno.

Streha se bo popravljala z več vlaganj v izobraževanje, raziskave in razvoj, manj ovirami svetovni trgovini, z reformo delovne sile za večjo produktivnost ter odpravljanjem neenakosti, kamor spada višanje davkov za bogate, in po besedah Lagardove tudi z odpravljanjem neenakosti med spoloma.

Kot grožnje trajnemu okrevanju je izpostavila morebitne pretrese na kapitalskih trgih, prehitro višanje obrestnih mer v razvitih državah in naraščanje protekcionizma, pa tudi proces izstopanja Velike Britanije iz EU. Lagardova je pozvala k urejenemu, preglednemu in hitremu brexitu, da bo manj nezanesljivosti.

Podobnega mnenja glede potrebe po izkoriščanju trenutka okrevanja za potrebne reforme je tudi predsednik Svetovne banke Kim, ki je na svoji novinarski konferenci dejal, da svetovna trgovina sicer še vedno raste, vendar pa se slabijo investicije predvsem v države v razvoju. Tudi Kima skrbijo možne turbulence finančnih trgov, ki lahko iztirijo okrevanje. Kim prav tako svari pred protekcionizmom.

Voditelja IMF in Svetovne banke sta imela novinarski konferenci v okviru rednega letnega zasedanja finančnih ministrov in guvernerjev centralnih bank 189 držav članic mednarodnih finančnih ustanov, kar sta povedala, pa je večinoma v nasprotju s politiko, ki jo trenutno vodi največja "delničarka".

Predsednik ZDA Donald Trump si skupaj z republikanci prizadeva za davčno reformo, ki bo koristila bogatim, zmanjšuje investicije v izobraževanje in socialne programe, ki zmanjšujejo neenakosti, ter vodi politiko protekcionizma pod geslom "Najprej Amerika". Centralna banka ZDA Federal Reserve sicer svetu koristi z umirjeno politiko višanja obresti, kar trenutno koristi tudi Trumpu.

Svetovno banko vodi Američan, ki ga je na položaj poslal predsednik Barack Obama, in Kim ima trenutno največ težav prav z ZDA. Trump namreč želi zmanjšati ameriški prispevek Svetovni banki, čeprav manj, kot to želijo njegovi kongresni republikanci. Banka pomaga nerazvitim z razvojnimi projekti in dve leti nazaj so se članice dogovorile o povišanju kapitala banke za posojanje, kar bo sedaj najverjetneje iztirjeno, saj ima Washington pravico do veta.

Glede na vso politiko, ki jo vodi, je za marsikaterega analitika presenetljivo, da si ameriški predsednik še ni privoščil hujših kritik na račun IMF in Svetovne banke, vendar pa ga vsaj pri banki malce drži nazaj njegova hči Ivanka Trump, ki sodeluje pri posebnem novem skladu banke za financiranje ženskih podjetnic po svetu. Sklad zbira zasebna sredstva in predsednik Trump je julija obljubil, da bo prispeval 50 milijonov dolarjev.

Večino drugega denarja bo prišlo iz držav, kot sta Savdska Arabija in Združeni arabski emirati, kar dviga številne obrvi, saj te ne slovijo po enakopravnosti žensk. Kim je poleti prav tako ponudil dobre storitve Svetovne banke Trumpu pri njegovih načrtih za povečanje vlaganj v obnovo ameriške infrastrukture.