c S

Predlog za razrešitev senata KPK brez podpore mandatno-volilne komisije

12.10.2017 14:14 Ljubljana, 12. oktobra (STA) - Mandatno-volilna komisija ni podprla predloga poslanke NP Alenke Bratušek, s katerim bi predsedniku republike predlagali razrešitev senata Komisije za preprečevanje korupcije (KPK). Člani komisije so namreč ocenili, da za takšen sklep nimajo pravne podlage, pri čemer so različno ocenjevali delo KPK.

Bratuškova iz poslanske skupine nepovezanih poslancev je razrešitev senata KPK predlagala že aprila lani, razpravo o tem so na mandatno-volilni komisiji (MVK) ponovno odprli junija ob obravnavi poročila KPK za lansko leto. Razprave o tem predlogu niso uspeli zaključiti vse do danes, ko se je MVK že tretjič sestala na to temo.

Danes so nadaljevali razpravo, ki so jo zaznamovali predvsem očitki poslancev opozicijskih SDS in NSi, da želi koalicija rušiti KPK, ker je ta zanjo postala moteča. Po besedah Vinka Gorenaka (SDS) so predvsem v največji koalicijski stranki SMC izkoristili Alenko Bratušek, ki goji osebno zamero do predsednika KPK Borisa Štefaneca, saj ta kaže na realno stanje v tej državi.

Anže Logar (SDS) pa je opozoril, da za takšen sklep ni pravne podlage, kar pa koalicije očitno ne skrbi. Poslancem SMC je očital "križarski pohod" zoper KPK. Precej očitkov je iz vrst poslancev SDS letelo tudi na nekdanjega predsednika KPK in sedanjega pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča.

Tudi Zvonko Lah (NSi) je prepričan, da KPK nastavlja ogledalo vladi in "moti določene interese". Obremenjevanje predsednika republike s takšnim predlogom v času predvolilne kampanje pa bi bilo po njegovem mnenju nekorektno.

Poslanci SMC so takšne očitke zavrnili. Predsednik odbora Mitja Horvat je poudaril, da gre za predlog nepovezanih poslancev ter da je sam že opozoril na pomanjkljivo pravno podlago takšnega predloga. Takšni očitki in "polaganje v usta" čudijo tudi poslanca SMC Igorja Zorčiča, ki je prav tako napovedal, da ne namerava podpreti predlaganega sklepa.

Kljub temu je bilo s strani koalicijskih poslancev v razpravi slišati precej očitkov na račun vodenja KPK. Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je tako napovedala, da bodo imeli v najkrajšem možnem času na mizi novelo zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ki bo določala tudi način imenovanja in razreševanja senata KPK. Novelo sicer pripravljajo na ministrstvu za pravosodje.