c S

Italijanski parlament potrdil del nove volilne zakonodaje

12.10.2017 08:35 Rim, 12. oktobra (STA) - Ob ostrem nasprotovanju dela poslancev je italijanski parlament v sredo potrdil del nove volilne zakonodaje, sprejem katere je premier Paolo Gentiloni vezal na zaupnico vladi. Odločanje o drugih delih je predvideno že danes. Na koncu mora reformo potrditi tudi senat.

Spodnji dom italijanskega parlamenta, poslanska zbornica, je razpravo o predlogu novega zakona začela v torek. V skladu z njim bodo del poslancev izvolili po proporcionalnem, del pa po večinskem volilnem sistemu. Novi zakon za oba domova - poslansko zbornico in senat - določa enak volilni sistem.

Spremembam nasprotuje zlasti največja opozicijska stranka Gibanje pet zvezd, saj zakon govori v prid sklepanju koalicij, čemur stranka ostro nasprotuje. Njeni poslanci so tudi v sredo izražali ostro nasprotovanje sprejemu zakona. Eden njenih vidnejših predstavnikov Alessandro Di Battista ga je označil za "prevratniško dejanje" in zatrdil, da je "take stvari počel le Mussolini", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Italiji morajo nove volitve izvesti do pomladi. Vlada želi novo zakonodajo sprejeti pred tem, saj je trenutni sistem različen za spodnji in zgornji dom parlamenta. S spremembami naj bi spodbudili oblikovanje zavezništev in tako zagotovili večjo politično stabilnost v parlamentu.

Zakon v trenutni obliki podpirajo vladajoča Demokratska stranka pa tudi populistična Severna liga in konservativna Naprej Italija.

Odločanje o drugih delih zakonodaje se bo nadaljevalo danes, v celoti naj bi bila po poročanju AFP sprejeta najpozneje do petka zjutraj.