c S

OZP nadaljuje razpravo o implementaciji arbitražne razsodbe

11.10.2017 08:57 Ljubljana, 11. oktobra (STA) - Odbor državnega zbora za zunanjo politiko (OZP) danes nadaljuje prekinjeno sejo glede arbitraže o meji s Hrvaško. Zunanji minister Karl Erjavec je poslancem prinesel uradni prevod sodbe in zemljevide o poteku meje, pričakuje pa tudi nadaljevanje razprave o implementaciji razsodbe.

Erjavec je na sejo, kot je dejal, prinesel "vizualizacijo" poteka meje. "Črta je zarisana, tako da bomo to predstavili poslancem," je napovedal Erjavec. "Pričakujem enotnost, kar se tiče spoštovanje arbitražne odločbe," je še dodal minister.

Odbor se sicer zaradi obravnave tajnosti dokumentacije sestaja za zaprtimi vrati. Na seji, ki je formalno nadaljevanje seje, ki je bila sklicana in prekinjena na dan objave arbitražne razsodbe 29. junija, sta tudi predsednik DZ Milan Brglez in predsednik vlade Miro Cerar. Prišel je tudi minister za kmetijstvo in podpredsednik vlade Dejan Židan.

Erjavec je napovedal tudi, da bodo OZP seznanili s koraki vlade za implementacijo arbitražne razsodbe, med drugim tudi o interventnem zakonu in sploh zakonodajnem paketu, ki ga v zvezi s tem pripravlja vlada.

Ponovil je tudi kritike na račun hrvaških stališč glede zavračanja arbitražne razsodbe. Pri tem je izpostavil zlasti premierja Andreja Plenkovića, ki je "trikrat zelo jasno povedal, da ne misli spoštovati arbitražne odločbe". "V takem vzdušju nima smisla voditi dialog o tem, ali arbitražna odločba velja," je poudaril slovenski zunanji minister.

Zavrnil je tudi kritike na svoj račun, ker se odziva na tovrstne izjave. "Če bi molčal, pa bi bil deležen očitkov zlasti s strani opozicije, da minister ne odreagira na očitne provokacije," je dejal Erjavec.

Hkrati je napovedal nadaljnjo uporabo "vseh mehanizmov tihe diplomacije". "Mislim, da Hrvaška na dolgi rok ne bo zdržala v položaju, ko ne bo spoštovala odločbe sodišča, ko ne bo spoštovala mednarodnega prava, veste pa, da pripravljamo vse potrebno, da bi uporabili tudi druge pravne možnosti," je še dejal minister.