c S

Turško tožilstvo zahteva do 15 let zapora za aktiviste Amnesty International

09.10.2017 16:17 Istanbul, 09. oktobra (STA) - Turško tožilstvo zahteva od 7,5 do 15 let zapora za enajst aktivistov za človekove pravice, ker naj bi podpirali teroriste. Med njimi je tudi direktorica organizacije Amnesty International v Turčiji Idil Eser ter po en nemški in švedski državljan, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Deset aktivistov so prijeli julija v raciji na otoku Buyukada v bližini Istanbula, kjer so imeli posebno delavnico. Predsednika turške veje Amnesty Inetrnational Tanerja Kilica pa so prijeli mesec dni prej pod obtožbo, da je sodeloval pri poskusu državnega udara poleti 2016.

Tožilstvo je v obtožnici navedlo, da je skupina skušala ustvariti "kaos v družbi", podoben protivladnim protestom, ki so pretresali Turčijo poleti 2013.

Aretacija aktivistov za človekove pravice je vzbudila precejšnje odzive v mednarodni javnosti in dodatno okrepila očitke o zatiranju svobode govora v državi pod vodstvom predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, še navaja AFP.

Med prijetimi sta bila tudi nemški državljan Peter Steudtner in Šved Ali Gharavi. Predvsem aretacija Nemca je še dodatno zaostrila odnose med Ankaro in Berlinom.