c S

Izredna seja DZ v sredo, začetek redne 16. oktobra

06.10.2017 12:51 Ljubljana, 06. oktobra (STA) - Izredna seja DZ o predlogu priporočila vladi v zvezi z domnevno zlorabo organov odkrivanja in pregona ter sodne veje oblasti, ki so jo zahtevali poslanci SDS in NSi, bo v sredo, se je na današnji seji odločil kolegij predsednika DZ. Kolegij se je dogovoril tudi o sklicu redne seje DZ, ki pa se bo začela 16. oktobra.

Poslanci SDS in NSi so zahtevi za sklic izredne seje DZ priložili gradivo, v katerem so navedli več javno odmevnih primerov, ki po njihovem mnenju pričajo o zlorabi organov odkrivanja in pregona ter sodne veje oblasti. Zaradi tega so pripravili predlog priporočila vladi, ki ga bo v sredo na izredni seji obravnaval DZ.

Priporočilo vsebuje več predlogov vladi. Eden od njih je, naj vlada v sodelovanju z ministrstvom za notranje zadeve oziroma policijo, vrhovnim državnim tožilstvom in vrhovnim sodiščem pripravi poročilo z analizo o pravnomočno zaključenih primerih, kjer so bile ugotovljene kršitve človekovih pravic in temeljnih svoboščin, ter z njim seznani DZ.

V opozicijskih SDS in NSi predlagajo DZ tudi sprejem priporočila vladi, naj analizira odgovornost posameznih funkcionarjev in drugih odgovornih oseb ter v primeru kršitev zakonodaje sproži ustrezne postopke za njihovo razrešitev.

Sicer se je kolegij predsednika DZ strinjal s skrajšano obravnavo dveh vladnih zakonskih predlogov: spremembe zakona o interventnem ukrepu na področju trga dela in novele zakona o davčnem potrjevanju. Za skrajšano obravnavo se je odločil tudi v primeru dveh opozicijskih zakonskih predlogov, ki sta prišla iz vrst NSi in Levice.

S spremembo zakona o interventnem ukrepu na področju trga dela vlada predlaga podaljšanje možnosti uveljavljanja začasne spodbude za zaposlovanje starejših brezposelnih oseb v obliki oprostitve plačila prispevkov delodajalca. Za ukrep, ki bi se sicer iztekel z letošnjim letom, predlaga podaljšanje do konca leta 2019.

Vlada je konec septembra sprejela paket davčnih sprememb. Zavezanci, ki so doslej pri davčnem potrjevanju računov prehodno uporabljali vezane knjige računov in podatke davčnemu organu sporočali enkrat mesečno, bi po noveli zakona o davčnem potrjevanju računov to lahko počeli tudi naprej. Po trenutni ureditvi bi se rok iztekel s koncem tega leta.

Levica je v skrajšano obravnavo vložila novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, po kateri bi samozaposlenim, ki ne zaposlujejo delavcev, bolniško nadomestilo od začetka zadržanosti od dela izplačal zavod za zdravstveno zavarovanje. Samozaposleni so zdaj upravičeni do nadomestila za bolniško odsotnost šele po 30 delovnih dneh.

NSi pa je po skrajšanem postopku vložila novelo zakona o nadzoru državne meje, ki se nanaša na rok uveljavljanja nadomestila zaradi otežene redne rabe zemljišč kot posledice izvajanja ukrepov pri opravljanju nalog varovanja državne meje. Po predlogu bi lahko upravičenci podali zahtevo za pretekli dve leti do 31. decembra. Po veljavnem zakonu se je rok iztekel 30. junija.

Kolegij je sprejel še terminski program dela DZ za november in okvirni program dela za december.