c S

Gantar za razpravo odbora o oceni računskega sodišča glede učinkovitosti ministrstva za zdravje

06.10.2017 12:51 Ljubljana, 06. oktobra (STA) - Predsednik odbora DZ za zdravstvo Tomaž Gantar (DeSUS) je napovedal, da bo na prvo redno sejo odbora uvrstil razpravo o oceni računskega sodišča, da je ministrstvo za zdravje neučinkovito pri organizaciji in kadrovski pokritosti zdravstvene dejavnosti. O tem je vredno razpravljati, meni Gantar, ki se sicer ne strinja z vsemi ugotovitvami sodišča.

Računsko sodišče je v reviziji učinkovitosti ministrstva za zdravje na področju organiziranosti in kadrovske pokritosti zdravstvene dejavnosti v okviru javne zdravstvene mreže v obdobju od leta 1992 do 1. junija 2016 ocenilo, da ministrstvo na tem področju ni bilo učinkovito. Naložilo mu je izvedbo popravljalnih ukrepov.

Predsednik parlamentarnega odbora za zdravstvo in nekdanji zdravstveni minister Gantar je po sredini objavi revizijskega poročila računskega sodišča v izjavi za STA ocenil, da je o tej temi vredno razpravljati. Po njegovem mnenju je namreč prav, da bodo imeli nekdanji ministri priložnost povedati svoje stališče, kje so težave in zakaj so bile določene rešitve sprejete.

Gantar se sicer strinja, da učinkovitost dela ministrstva v večini obdobja revizije ni bila takšna, kot bi si jo želeli. Težko bi pa sprejel, kot je dejal, da bi to naprtili samo ministrom za zdravje oz. bi bilo veliko poenostavljanje, če bi s prstom pokazali le nanje. Spomnil je, da so bile v ozadju dela vedno vladne koalicije, ki so ali niso želele nekaterih sprememb, predsedniki vlade in finančni ministri.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je v prvem odzivu ob prejemu poročila v sredo izrazila zadovoljstvo, da je bila revizija opravljena, saj da potrjuje njihovo oceno ob prevzemu mandata, v kakšnem stanju je bilo zdravstvo.