c S

Turčija in Iran odločno proti neodvisnosti iraškega Kurdistana

05.10.2017 08:03 Teheran, 04. oktobra (STA) - Turčija in Iran sta ob obisku turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana v Teheranu potrdila nasprotovanje težnjam iraških Kurdov po neodvisnosti. "Nekateri voditelji iraškega Kurdistana so sprejeli napačne odločitve, ki jih je treba popraviti," je po pogovorih z Erdoganom dejal iranski predsednik Hasan Rohani.

"Iran, Turčija in Irak morajo sprejeti resne in nujne ukrepe," je dejal iranski predsednik glede povračilnih ukrepov, ki so jih omenjene države sprejele po spornem referendumu konec septembra, na katerem so se iraški Kurdi s plebiscitarno večino odločili za neodvisnost.

Erdogan je opozoril, da bi lahko sledili še strožji ukrepi in da bo kurdska regija v Iraku ostala izolirana, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Teheran in Ankara se bojita, da bi neodvisnost iraški Kurdov sprožila separatistične težnje tudi v številčnih kurdskih skupnostnih v Iranu in Turčiji, zato si skupaj z vlado v Bagdadu prizadevata, da bi jo preprečili.

Tako Iran kot Turčija sta nedavno izvedla vojaške vaje v bližini meje z iraškim Kurdistanom, s katerimi sta pokazala mišice kurdskim voditeljem. Na vajah so sodelovale tudi iraške vladne sile.

Vlada v Bagdadu je minuli petek uvedla prepoved vseh mednarodnih poletov na letališča v kurdski regiji, kar je sprožilo množičen odhod tujcev.

Iran je ustavil vso trgovino z naftnimi proizvodi z iraškim Kurdistanom in napovedal, da bo iraškim silam dovolil, da se namestijo na mejnih prehodih med Iranom in kurdsko regijo.

Turčija je zagrozila, da bo zaprla mejne prehode in ustavila izvoz nafte iz iraškega Kurdistana.