c S

Na razpisu četrtega kroga Partnerstva za spremembe 30 prijav

04.10.2017 16:12 Ljubljana, 04. oktobra (STA) - Na razpis četrtega kroga projekta Partnerstvo za spremembe, ki ga izvajata ministrstvo za javno upravo in Ameriška gospodarska zbornica v Sloveniji, je prispelo 30 prijav izzivov sodelovanja za izboljšave v družbenem in poslovnem okolju. Komisija bo iz prijav izbrala pet izzivov, ob jesenskem uradnem začetku četrtega kroga pa bodo stekli trije.

Na tokratni razpis so se po navedbah Ameriške gospodarske zbornice v Sloveniji (AmCham) prijavili Društvo za razvoj človeških virov in socialnih programov Novus, britansko veleposlaništvo in Britansko-slovenska gospodarska zbornica, podjetje Mediade, savinjsko-šaleška gospodarska zbornica, fundacija Bit Planota, Društvo novinarjev Slovenije, Zavod Za vas živim, AmCham komisija za zdravstvo in kakovost bivanja, Snežna kepa - središče optimizma, kulturno izobraževalno društvo Pina, Zveza društev za socialno gerontologijo Slovenije in Neformalna skupina posameznikov, nastala v okviru tretjega kroga Partnerstva za spremembe, na strani javnega sektorja pa ministrstva za zunanje zadeve, javno upravo, gospodarski razvoj in tehnologijo in infrastrukturo, vladna služba za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, upravna enota Ljutomer ter Agencija za javnopravne evidence in storitve.

Prispele prijavnice bo zdaj pregledala komisija, ki jo sestavljajo minister za javno upravo Boris Koprivnikar, predsednica AmChama Nevenka Kržan, predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Boštjan Gorjup in vodja zagovorništva Centra za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij Tina Divjak.

Izbrali bodo pet izzivov, katerih rešitev bi po njihovem mnenju pripomogla k večji kakovosti življenja in izboljšanju poslovnega okolja v Sloveniji. Pri ocenjevanju bodo po napovedih AmChama upoštevali kriterije, da bodo izzivi skušali najti rešitve, ki bodo prinesle pozitivne učinke in tako izboljšale kakovost življenja in poslovno okolje v Sloveniji, da bo pot do rešitev zabavna in enostavna, ter da bo v reševanje izzivov vključenih čim večje število drugih ljudi ter organizacij.

Ob uradnem začetku četrtega kroga projekta 13. oktobra pa bodo s pomočjo komisije in glasovanja skupaj izbrali tri izzive, ki jih bodo nato reševali do junija. Do pomladi bo treba izdelati prototip oz. konceptualni papir izbranih rešitev in podati mejnike ter korake za njihovo popolno implementacijo.

Po prepričanju AmChama so gospodarske organizacije, društva, javni in zasebni zavodi, nevladne organizacije, ministrstva in občine prepoznali priložnost, ki jo nudi partnerstvo, in prijavili izzive, katerih rešitev bo po njihovem prepričanju povečala kakovost življenja in izboljšala poslovno okolje v Sloveniji.

"Ustvarili smo platformo, ki je odprta za vse in omogoča, da se posamezniki ter organizacije mimo ustaljenih komunikacijskih kanalov (prepadov med organizacijami, sektorji, hierarhijo) lahko osebno angažirajo in prispevajo," so navedli v zbornici.