c S

Bruselj Luksemburgu naložil izterjavo 250 milijonov evrov davkov od Amazona

04.10.2017 13:23 Bruselj, 04. oktobra (STA) - Luksemburg je ameriškemu tehnološkemu velikanu Amazonu zagotovil nezakonite davčne ugodnosti v vrednosti približno 250 milijonov evrov, kar mora zdaj izterjati, je danes v Bruslju sporočila evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager. Luksemburg trdi, da Amazon ni prejel nezakonite državne pomoči.

Zaradi nezakonitih ugodnosti niso bile obdavčene skoraj tri četrtine Amazonovega dobička. Z drugimi besedami to pomeni, da je Amazon plačeval štirikrat nižji davek kot druge lokalne družbe, za katere se uporabljajo ista nacionalna pravila, je pojasnila komisarka.

To je v nasprotju z evropskimi pravili o državnih pomočeh, po katerih članice unije mednarodnim družbam ne smejo zagotoviti selektivnih davčnih ugodnosti, ki drugim družbam niso na voljo. Luksemburg mora zato nezakonito pomoč izterjati.

Nepravilnosti je komisija ugotovila v sklopu poglobljene preiskave, sprožene oktobra 2014. Ta je pokazala, da je Luksemburg z davčnim stališčem, ki ga je izdal leta 2003 in ga podaljšal leta 2011, brez utemeljenega razloga znižal davek, ki ga plačuje Amazon.

Davčno stališče je Amazonu omogočilo, da je veliko večino dobičkov, ki jih je v družba ustvarila v skupini Amazon, ki je obdavčena v Luksemburgu (Amazon EU), prenesel na družbo, ki ni zavezana plačilu davka v Luksemburgu (Amazon Europe Holding Technologies).

Davčno stališče je odobrilo plačilo licenčnine družbi Amazon Europe Holding Technologies s strani družbe Amazon EU, kar je občutno zmanjšalo obdavčljivi dobiček družbe Amazon EU, pojasnjujejo v komisiji.

Preiskava komisije je pokazala, da je bila višina licenčnine, ki jo je odobrilo davčno stališče, umetno zvišana in ni odražala ekonomske realnosti, zato je komisija sklenila, da je Luksemburg Amazonu omogočil selektivno ekonomsko prednost.

Na luksemburškem finančnem ministrstvu so v takojšnjem odzivu poudarili, da na podlagi pravil, ki so veljala v času odločitve, Amazon ni prejel nezakonite državne pomoči. Poudarjajo tudi, da so močno zavezani boju proti škodljivemu izogibanju davkom.