c S

Križanič o oceni učinkov ukinitve Teša in Premogovnika Velenje

04.10.2017 08:16 Šoštanj, 03. oktobra (STA) - Predstojnik Ekonomskega inštituta na Pravni fakulteti v Ljubljani France Križanič je danes v Termoelektrarni Šoštanj (Teš) predstavil analizo učinkov ukinitve Teša in Premogovnika Velenje leta 2030. V razpravi o energetskem konceptu Slovenije, ki naj bi bil sprejet še letos, so se namreč pojavile informacije o ukinitvi Teša in velenjskega rudnika.

Predsednik Sindikata delavcev energetike Slovenije Branko Sevčnikar je ob tem izrazil upanje, da do ukinitve Teša in Premogovnika Velenje le ne bo prišlo. "Analizo smo predstavili vsem socialnim partnerjem in upam, da bodo naše predloge vključili v energetski koncept, ki je v pripravi. Upam, da bo prevladal razum in da do zapiranja Teša in premogovnika ne bo prišlo, saj je Slovenija velik neto uvoznik električne energije," je dejal.

Analiza je bila narejena avgusta letos, poleg Križaniča je v njeni pripravi sodeloval še upokojeni profesor Pravne fakultete v Ljubljani Jože Mencinger, naročila pa sta jo Sindikat delavcev energetike in podjetniški sindikat premogovnika.

Kot je dejal Križanič, bo prenehanje delovanja Teša in premogovnika imelo posledice za zaposlene, upnike in slovenski trg električne energije. Po njegovi oceni bo v primeru ukinitve Teša in Premogovnika Velenje nastala izguba prihodka, dodane vrednosti, delovnih mest, osnovnih sredstev, razvojnih investicij ter javnofinančnih prihodkov. Slednji bodo upadli za 95 milijonov evrov, odhodki pa se bodo povečali za 35 milijonov evrov.

Dejal je tudi, da bo vpliv zaprtja premogovnika in Teša na podražitev elektrike odvisen od razmer na trgu. "Nova ravnovesna cena elektrike bo imela posledice za slovensko konkurenčnost, dodano vrednost, delovna mesta ter javnofinančno ravnovesje," je opozoril.

Po njegovih navedbah bo v primeru ukinitve Teša in Premogovnika Velenje dodana vrednost v državi upadla za 1,1 milijarde evrov oz. za 3,3 odstotka bruto domačega proizvoda. Začasno naj bi brez dela ostalo 29.000 zaposlenih, neizkoriščeno bo za šest milijard evrov osnovnih sredstev, investicije v raziskave in razvoj pa bodo upadle za 19 milijonov evrov.

Postregel je tudi s podatkom, da bo zaprtje Teša in premogovnika za 30 odstotkov zmanjšalo ponudbo električne energije v Sloveniji, končna cena elektrike glede na leto 2016 bo višja za 38 odstotkov do 66 odstotkov pri industriji ter za 12 odstotkov do 25 odstotkov pri gospodinjstvih.

Spomnil je tudi, da so se cene električne energije v Sloveniji za industrijo od leta 2011 do leta 2016 znižale za 31 odstotkov in so tako lani znašale 46 evrov za megavatno uro. Cene električne energije za gospodinjski odjem pa so bile lani dva odstotka nižje kot leta 2011.