c S

Sodišče delno ugodilo zahtevi za odvzem Tošićevega premoženja

04.10.2017 08:10 Ljubljana, 03. oktobra (STA) - Ljubljansko okrožno sodišče je le delno ugodilo zahtevi specializiranega državnega tožilstva, da Draganu Tošiću odvzame za sedem milijonov evrov imetja. Kot piše spletno Delo, je odredilo odvzem dela nepremičnin in denarja na bančnih računih, ne pa tudi dobrih štirih milijonov evrov, ki naj bi jih Tošič nekoč imel, a medtem že porabil.

Specializirano državno tožilstvo (SDT) je prepričano, da premoženje izvira iz nezakonitih poslov Tošiča in soobtoženih, zoper katere je sodišče glavno obravnavo v pravdnem postopku sklenilo že julija letos, danes pa so stranke prejele pisno sodbo, piše spletna stran Dela.

Poleg Tošića, o katerem je tožilstvo prepričano, da je vodja slovenskega dela mednarodne združbe, ki se ukvarja s trgovino z mamili, so se v tožbi, ki jo je SDT vložil v skladu z zakonom o odvzemu premoženja nezakonitega izvora, znašli še njegova žena in družba Fundator ter eden od Tošićevih znancev.

Ker je dokazno breme na strani toženih, so morali ti po pisanju Dela dokazati, da je premoženje popolnoma čisto in ne izhaja iz nezakonitih poslov. Ob več nepremičninah, med katerimi so družinska hiša v ljubljanskem Bizoviku, vikend v Luciji ter dve kavarni, je tožilstvo zahtevalo tudi odvzem dobrega 4,6 milijona evrov denarja.

Sodišče je zahtevi SDT delno ugodilo in Tošićevim odvzelo večino nepremičnin, ter 1,3 milijona evrov na dveh bančnih računih, navaja Delo in dodaja, da je tožilstvo že pred časom umaknilo del zahtevka, ki se je nanašal tudi na lokal na Rimski cesti v Ljubljani, travnik v Bizoviku in kavarno Le Petit v središču mesta.

Glede na nedavno odločbo ustavnega sodišča je sodišče zavrnilo zahtevek tožilstva za odvzem preostalih 39 odstotkov vrednosti družinske hiše v Bizoviku, v celoti pa zahtevek za odvzem 4,6 milijona evrov, ki jih je Tošić po prepričanju tožilstva imel. Okrožno sodišče je tako tokrat sprejelo drugačno odločitev kot v nekaterih prejšnjih sodbah.

Kot še dodaja Delo, je država tako v Tošićevem primeru uspela z vrnitvijo le petine po njenem mnenju nezakonito pridobljenega premoženja, saj se večji del tožbenega zahtevka nanaša ravno na denar, ki ga je toženi menda imel, a porabil.

Tošićev pooblaščenec Gregor Dernovšek zaradi obširnosti sodbe danes še ni želel komentirati, je pa dejal, da je odločitev o zavrnitvi tožbenega zahtevka v delu, ki se nanaša na plačilo denarnega zneska, v skladu z njihovimi pričakovanji. Glede dela, kjer je bilo tožilstvo uspešno, pa bo sodbo dobro preučil in se bo v tem delu pritožil na višje sodišče, je še dodal.

Sicer pa bo kmalu znan tudi razplet ponovljenega sojenja, ki zoper Tošića in soobtožene poteka na kazenskem oddelku ljubljanskega sodišča zaradi očitkov vpletenosti v mednarodno trgovino s kokainom v t. i. zadevi Balkanski bojevnik. Na prvem sojenju leta 2012 je bil namreč oproščen.