c S

Pirati za legalizacijo konoplje zbrali več kot 15.000 podpisov

03.10.2017 14:56 Ljubljana, 03. oktobra (STA) - Piratska stranka Slovenije je pod spletno peticijo Legalizirajmo.si, s katero poziva k popolni legalizaciji konoplje, zbrala več kot 15.000 podpisov, so danes sporočili iz stranke. Pripravili so tudi zakonski predlog, ki ga bodo v tednu po predsedniški kampanji skupaj s podpisi predali predstavnikom državnega zbora

Stranka s spletno peticijo predlaga popolno legalizacijo in regulacijo konoplje, ki bi omogočila svobodno in varno uporabo izdelkov iz konoplje v medicinske, industrijske in rekreativne namene.

Takšna ureditev bi po njihovem prepričanju prispevala k dvigu gospodarske rasti in novim delovnim mestom, povečanju državnega proračuna, zmanjšanju negativnih učinkov rekreativne rabe, povečani turistični privlačnosti Slovenije, razbremenitvi sodišč in policije ter k zmanjšanju kriminala.

Predlog predvideva, da bi z dodatnim prilivom sredstev iz naslova trošarin na izdelke iz konoplje financirali programe za kakovostno preživljanje prostega časa in socialno vključenost mladih, promocijo zdravja in ozaveščanje širše javnosti o škodljivih vplivih drog ter znanstvene raziskave na tem področju.

S tem namenom so v stranki pripravili tudi zakonski predlog, ki ga bodo v tednu po predsedniški kampanji skupaj s podpisi predali predstavnikom državnega zbora. Pri tem bodo zahtevali, naj vlada predlog zakona vloži v parlamentarno obravnavo "ter poskrbi, da se enkrat za vselej uredita uporaba in prodaja izdelkov iz konoplje v Sloveniji", so zapisali.

Stranka je s zbiranjem podpisov pod peticijo začela sredi aprila.