c S

Turška policija zaradi suma povezav z Gülenom prijela še 35 uradnikov

03.10.2017 12:10 Ankara, 03. oktobra (STA) - Turška policija je zaradi obtožb o povezavah z lanskim spodletelim poskusom državnega udara danes v Istanbulu prijela 35 uradnikov lokalnih oblasti. Osumljeni so povezav s klerikom Fethullahom Gülenom, ki ga Ankara obtožuje organizacije spodletelega poskusa državnega udara julija lani.

Skupno je bilo izdanih 112 nalogov za aretacijo, tako da prijetje čaka še 77 tamkajšnjih uradnikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki se sklicuje na turško agencijo Anadolu.

Tožilstvo jih sumi uporabe šifrirane aplikacije za pošiljanje sporočil ByLock, ki naj bi bila domnevno narejena prav za Gülenove privržence. Prav tako jih sumijo "sodelovanja v oboroženi teroristični skupini".

Poleg navedenih so turški tožilci izdali naloge za prijetje še 142 ljudi - 121 z ministrstva za izobraževanje, med katerimi je bila večina že odpuščenih, in 21 z ministrstva za šport. Tudi ti naj bi uporabljali omenjeno aplikacijo.

Tokratne aretacije sicer sledijo odstopu župana Istanbula Kadirja Topbasa, ki je ta položaj po 13 letih zapustil 22. septembra. Topbas razlogov za odstop ni pojasnil. Se je pa znašel v nezavidljivem položaju, potem ko je policija zaradi obtožb o povezavah z Gülenom za krajši čas prijela njegovega zeta.

Zaradi obtožb o povezavah z Gülenom so pristojni organi od julija lani prijeli že več ko 50.000 ljudi, več kot 140.000 uslužbencev javnega sektorja pa je bilo odpuščenih ali suspendiranih.