c S

Napadalca iz New Yorka prvi dan sojenja odstranili iz dvorane

03.10.2017 07:57 New York, 03. oktobra (STA) - Ahmada Khana Rahamija so na začetku sojenja zaradi nastavitve dveh bomb iz ekonom lonca v newyorškem predelu Chelsea septembra lani v ponedeljek odstranili iz sodne dvorane, ker je neprestano govoril in ni prepustil besede sodniku, tožilcu in odvetniku. 29-letni Američan afganistanskega rodu se je izrekel za nedolžnega.

Rahami na začetku sojenja ni nehal govoriti in so ga odstranili iz dvorane, da je lahko tožilka Shawn Crowley podala otvoritveni nagovor poroti. V njem je spomnila, da je obtoženi 17. septembra lani razstrelil doma narejeno bombo iz ekonom lonca v newyorškem predelu Chelsea, ki je ranila nekaj ljudi. Nato je nastavil drugo bombo nekaj ulic stran, ki so jo odkrili in onesposobili. Nastavil je tudi bombo v New Jerseyju, ki jo je razneslo brez poškodb.

Ob aretaciji so pri njemu našli beležko, v kateri je zapisal, da ima rad teroristično ideologijo Al Kaide, Osame bin Ladna in podobnih.

Po nagovoru tožilke je sodnik Richard Berman odstranil poroto in pripeljal Rahamija nazaj. Obtoženi mu je pojasnil, da je razburjen, ker ga žena ni smela nikoli obiskati v zaporu, po novem pa tudi več ne njegov brat in otroci.

Sodnik mu je zagotovil, da bo zadevo raziskal in Rahimi je ostal tiho do konca nagovora njegove odvetnice Meghan Gilligan, ki je poroti povedala, da obstajajo resna vprašanja o kredibilnosti nekaterih prič in dokaznega materiala, ki ga namerava predstaviti tožilstvo. Poroto je spomnila, da je Rahami nedolžen, dokler mu tožilci ne dokažejo krivde in ne obratno.