c S

Iz sveta vedno več odzivov na katalonski referendum

03.10.2017 08:32 Berlin/Praga/Rim/Varšava/Beograd/Moskva/Pariz, 02. oktobra (STA) - Iz sveta prihaja vedno več odzivov na nedeljski referendum o neodvisnosti Katalonije, med katerimi prevladujejo tisti z izrazi zaskrbljenosti in pozivi k dialogu. Velika večina katalonskih volivcev se je v nedeljo izrekla za neodvisnost Katalonije. Volilna udeležba je bila okoli 42 odstotkov. Referendumski dan je zaznamovalo nasilje.

Nemčija je v odzivu na nedeljsko dogajanje v Kataloniji danes pozvala k ohranitvi miru. Nemški zunanji minister Sigmar Gabriel je špansko vlado v Madridu in regionalno katalonsko vlado v Barceloni pozval k čimprejšnjim pogovorom, prek katerih bi dosegli trajno rešitev in premagali notranje delitve, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Pragi je tiskovni predstavnik češkega predsednika Miloša Zemana, Jiri Ovčaček ocenil, da nasilje v Kataloniji pomeni konec evropskih sanj. Nekdanji češki predsednik Vaclav Klaus je ravnanje španske policije na dan referenduma ocenil kot nesprejemljivo ter Evropsko komisijo pozval, naj obsodi nasilje, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Zaskrbljenost nad dogajanjem v Kataloniji je izrazil tudi italijanski predsednik Sergio Mattarella, ki je dejal, da se je ponovno pokazalo, da se mirna rešitev oddaljuje, če pride do izgredov in skrajnih stališč. "V takšnih primerih je težko zavzeti stališča, ki zahtevajo dialog in pozitivno rešitev," je še dejal.

V Varšavi je poljsko zunanje ministrstvo izrazilo upanje, da se bodo razmere v Kataloniji kmalu stabilizirale, odnosi med Barcelono in Madridom pa vzpostavljeni na temelju španske ustave, dialoga in kompromisov.

Srbija je v odzivu podprla Madrid. Kot je dejala srbska premierka Ana Brnabić, Srbija spoštuje ozemeljsko celovitost in suverenost Španije. Med srbskimi poslanci je neposredno katalonski referendum podprla le manjša stranka, Liga vojvodinskih socialdemokratov. Temeljna demokratična pravica je, da so Katalonci na voliščih izrazili svojo voljo," je dejal predsednik stranke Nenad Čanak.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je v odzivu danes dejal, da je katalonski referendum notranja zadeva Španije. Ni se želel odzvati na ravnanje španske policije na dan referenduma, dejal je le, da je za Moskvo neprimerno, če kdo komentira metode dela ruskih varnostnih sil, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v telefonskem pogovoru s španskim premierjem Marianom Rajoyojem danes podprl "ustavno enotnost" Španije. Kot so sporočili iz predsednikovega urada, je Macron med pogovorom še dejal, da je Rajoy njegov edini sogovornik. Macron in Rajoy sta govorila tudi o Macronovem ambicioznem načrtu reform EU, za uspeh katerih je pomembno tudi francosko-špansko sodelovanje. V sporočilu za javnost iz predsednikovega urada nedeljsko nasilje v Kataloniji ni omenjeno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.