c S

Bajde na obravnavi o odnosih z umorjeno partnerko

02.10.2017 13:21 Celje, 02. oktobra (STA) - Na celjskem okrožnem sodišču se je danes nadaljevalo sojenje Velenjčanu Romeu Bajdetu za umor partnerke decembra 2015. Sodnik Zoran Lenovšek je želel zaslišati tri priče, a so se te opravičile. Zato je Bajde senatu danes pojasnjeval še določene podrobnosti o odnosu z umorjeno partnerko.

Dejal je, da partnerka ni bila slaba oseba, saj mu je stala ob strani dve leti, ko je pristal v zaporu. Po njegovih besedah je partnerka imela tudi slabe strani, ki naj bi vplivale na njegovo dojemanje njunega odnosa.

Bajde je danes ponovno zanikal navedbe prič v prvotni sodni preiskavi, ki so povedale, da naj bi partnerko ustrahoval ter grozil, da bo ubil njo in ali oba njuna otroka. Ob tem je dejal, da njegova partnerka ni šla v varno hišo zaradi njegovega nasilja in poudaril, da jo je on vozil zvečer v varno hišo, medtem ko sta bila čez dan skupaj. Zatrdil je tudi, da se njegova partnerka ni vedno dobro razumela s svojimi starši.

Bajde je danes še enkrat zatrdil, da sta koncert v noči umora, ki je potekal v velenjski Rdeči dvorani, zapustila skupaj s partnerko, nadzorne kamere pa tega niso zaznale.

Na prvem sojenju je tožilstvo za Bajdeta zahtevalo 25 let zaporne kazni, a ga je sodnik Lenovšek na presenečenje mnogih spoznal krivega "le" uboja in mu prisodil 13-letno zaporno kazen. Višje sodišče je sodbo pred kratkim razveljavilo zaradi bistvenih kršitev kazenskega postopka, med drugim zaradi izključevanja javnosti s sojenja, in zmotne ter nepopolne ugotovitve dejanskega stanja. Predvsem pa zato, ker sodišče ni dovolj presojalo o motivu za tragedijo.

Bajde naj bi decembra 2015 svojo partnerko ubil med prepirom, nato pa jo z vozilom odpeljal do dežurne ambulante velenjskega zdravstvenega doma in reševalcem priznal dejanje.