c S

Na predlog novele zakona o izvrševanju kazenskih sankcij prispelo 10 pripomb

12.09.2017 17:00 Ljubljana, 12. septembra (STA) - Na ministrstvu za pravosodje so do ponedeljka, ko je bilo še mogoče podati pripombe na predlog novele zakona o izvrševanju kazenskih sankcij, prejeli 10 pripomb. Te nameravajo zdaj preučiti in v nadaljnjem postopku priprave in sprejemanja novele upoštevati vse konstruktivne pripombe, so na ministrstvu povedali za STA.

Ministrstvo je predlog novele v javno obravnavo posredovalo 23. avgusta, pripombe nanj pa je bilo mogoče podati do ponedeljka. Kot pravijo na ministrstvu, so prejeli pripombe informacijskega pooblaščenca, ministrstva za zdravje, ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ministrstva za finance, ministrstva za notranje zadeve, ministrstva za javno upravo, vrhovnega sodišča, vrhovnega državnega tožilstva, službe za probacijo in uprave za izvrševanje kazenskih sankcij.

Novela je med drugim potrebna zaradi novelirane zakonodaje s področja prekrškov, ki uvaja nadomestni zapor. Med drugim ureja postopek izvrševanja odredbe o privedbi tako, da mora policist še v času izvrševanja odredbe sodišča osebi, za katero se odredba nanaša, omogočiti plačilo globe, s čimer se oseba še lahko izogne odvzemu svobode.

Cilj novele je tudi uskladitev z določbami zakona o probaciji, ki se nanašajo na pristojnosti probacijske službe. S predlaganimi rešitvami bo pristojna probacijska enota prevzela nekatere naloge sodišča, policije in centrov za socialno delo, ki se nanašajo na pripravo, vodenje in nadzor nad izvrševanjem hišnega zapora, dela v splošno korist ter izvrševanja nalog in navodil varstvenega nadzorstva v primeru pogojnega odpusta z varstvenim nadzorstvom.

Nekatere naloge bo prevzela tudi uprava za probacijo, in sicer vodenje seznama del in izvajalskih organizacij za izvrševanje dela v splošno korist. Predlagane rešitve pa bodo začeli uporabljati, ko bodo zagotovljeni kadrovski, finančni ter organizacijski pogoji delovanja probacijske službe.

Po priporočilih varuha človekovih pravic je treba nujno poenotiti izrazoslovje ter enotno določiti namestitev obsojencev v primerih, ko gre bodisi za izrekanje disciplinskih kazni bodisi za sankcioniranje drugih milejših kršitev, ki imajo za posledico spremembo namestitve obsojencev.

Skrajšuje se dopustno trajanje namestitve v primeru namestitve v samsko sobo s posebno opremo (s 30 na sedem dni), na način da je trajanje sorazmerno razlogu oziroma namenu takšne namestitve. Dodatno se določa omejitev izvrševanja namestitve v samsko sobo z zdravstvenim stanjem obsojenca, pa tudi dolžnost zdravnika oz. drugega zdravstvenega delavca zavoda, da obsojenca v takšni namestitvi dnevno obiskuje.

Predlog zakona prinaša dodaten dan letnega dopusta za pooblaščene uradne osebe. Vendar, kot je v obrazložitvi novele zapisalo ministrstvo, navedena sprememba pomeni finančne posledice v skupni višini, nižji od 40.000 evrov letno, saj se bo odsotnost posameznih pooblaščenih uradnih oseb v največji možni meri nadomeščala z notranjimi razporeditvami ostalih zaposlenih javnih uslužbencev.