c S

Odbor znova prestavil obravnavo predloga zakona o sistemskih preiskavah

07.09.2017 16:32 Ljubljana, 07. septembra (STA) - Odbor DZ za pravosodje je danes znova prestavil obravnavo predloga zakona o sistemskih preiskavah. Tega je vlada že pred več kot dvema letoma poslala v obravnavo, ga večkrat uvrstila na dnevi red odbora, vendar predlog, kot kaže, še vedno ni usklajen, zato ga bodo obravnavali na eni od prihodnjih sej.

Vlada želi s predlogom zakona, ki ga je potrdila maja 2015, oblikovati podlago za ustanovitev posebnih preiskovalnih komisij, ki bi preiskale velike državne projekte, pri katerih se pojavljajo sumi nepravilnosti. V tovrstnem pregledu naj bi pristala tudi šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6) in nastanek bančne luknje.

Vendar pa je bil predlog deležen precej kritik parlamentarne zakonodajno-pravne službe, ki je pripombe podala k skoraj vsem členom. Brez pripomb je ostal le zadnji, 25. člen predloga zakona, ki določa, da zakon stopi v veljavo 15. dan po objavi v uradnem listu. Zaradi preučitve gradiva je pravosodni minister Goran Klemenčič pred dvema letoma zaprosil za preložitev seje na poznejši datum.

Predlog zakona je na dnevni red matičnega odbora nato prišel junija letos, ko so bila znova potrebna dodatna usklajevanja. Podobno je danes navedel predsednik odbora za pravosodje odbora Jan Škoberne, člani odbora pa so njegov predlog, da se obravnavo prestavi, soglasno podprli.

Predlog je sicer julija 2015 že prestal prvo obravnavo v DZ, v kateri so ga podprli v koaliciji in ZL, do zakona pa so bili kritični predvsem v opoziciji.