c S

Zavod Up ob petletnici delovanja širi pomoč ljudem pri upravnih zagatah

21.08.2017 14:34 Radovljica, 21. avgusta (STA) - Zavod za upravno poslovanje Up že pet let pomaga ljudem pri urejanju upravnih zadev. V nepridobitni nevladni organizaciji ob praznovanju petletnice širijo program brezplačnega upravnega svetovanja. Opažajo namreč, da se pogosto pojavljajo nejasnosti in težave ter tudi kršitve pravic v upravnih postopkih.

Kot je na današnji novinarski konferenci v Radovljici povedal direktor Zavoda Up Jure Trbič, je idejno jedro zavoda predstavljala skupina študentov na podiplomskem študiju upravnih ved. "Razvili smo idejo, da bi v našem prostoru prav prišla organizacija, ki bi ljudem nudila neodvisen in strokoven pristop pri urejanju upravnih zadev, v kolikor jih te presežejo," je pojasnil.

Upravni organi naj bi sicer že sami svetovali ljudem, žal pa se to ne dogaja v zadostnem obsegu in uporabniki so pogosto neosveščeni o svojih pravicah ter jih ne znajo uveljaviti, ugotavlja Trbič in dodaja, da delovanje zavoda pripomore k bolj optimalnemu poteku upravnih zadev, nižji stopnji pritožb, večjemu zadovoljstvu uporabnikov ter dvigu upravne kulture.

V petih letih je zavod brezplačno pomagal najmanj 300 ljudem, od tega jih je bilo 60 v okviru brezplačnega programa pomoči, ki so ga vzpostavili pred dvema letoma za občane Radovljice. Številnim lahko pomagajo že s kratkim nasvetom, na njih pa se obračajo tako fizične kot pravne osebe in podjetniki, pa tudi sami uradniki.

Približno dve tretjini problemov je dejansko upravno-procesne narave, pojasnjuje Trbič in dodaja, da je precej pogost molk organa, pogosta pa so tudi ravnanja organov, ki ljudem dajo občutek nemoči in podrejenosti. Največ težav opaža v postopkih pri nosilcih javnih pooblastil, kakršni so različni koncesionarji.

Tako so na primer pomagali moškemu iz Kranja, ki mu je komunalno podjetje hotelo na nezakonit način odklopiti vodo. Upokojencu iz Begunj so denimo pomagali v postopku glede razlastitve, ženski iz Begunj pa do invalidske upokojitve, čebelarju s Štajerske pa pri postopkih za postavitev čebelnjaka.

"Kot je nam znano, smo edini tak zavod v Sloveniji, ki je specializiran za upravni postopek," je povedal Trbič, v zavodu pa trenutno, večinoma s prostovoljnim delom, sodeluje sedem članov. V prihodnje želijo svoj brezplačni program razširiti še na druge občine oziroma vsaj na regijsko raven, vendar bodo pri tem odvisni tudi od morebitne pomoči občin.

"Zaenkrat naša vizija za sponzorje in donatorje ni preveč zanimiva, pa tudi priložnosti na področju javnih sredstev za nas ni, tako da vse financiramo iz presežka, ki ga ustvarimo na trgu," je pojasnil Trbič in dodal, da bodo nagovorili občine za pomoč pri izvajanju brezplačnega programu.

"Problem je v tem, da verjetno malokdo želi financirati nekoga, ki bi nadziral njegovo delo. Ampak mislim, da je to preživeta logika in da je pomembno, da se omogoča kakovosten neodvisen nadzor ter ljudem večjo upravno varnost," je sklenil Trbič.