c S

EU s sankcijami proti novim ruskim posameznikom in podjetjem

07.08.2017 08:16 Bruselj, 04. avgusta (STA) - Evropska unija je danes proti trem ruskim državljanom in trem ruskim podjetjem uvedla sankcije, ker so Siemensove plinske turbine poslali na ukrajinski polotok Krim, ki si ga je leta 2014 priključila Rusija. Posameznikom in podjetjem so zamrznili premoženje in jim prepovedali potovanje v EU, so sporočili iz Evropskega sveta.

Med kaznovanimi je tudi namestnik ruskega ministra za energetiko Andrej Čerezov, poleg njega pa še en vladni uradnik in direktor enega od vpletenih podjetij. Od podjetij je kaznovana družba Interavtomatika, ki prodaja nadzorne sisteme za elektrarne, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Evropski svet je danes sporočil, da vzpostavljanje neodvisne energetske oskrbe Krima pomeni podporo "njegovi ločitvi od Ukrajine". Plinske turbine pa so po njihovih navedbah ključen element v razvoju novih elektrarn.

Nemški Siemens je lani poleti v Rusijo dostavil več turbin, ki so jih nato v nasprotju s pogodbo in sankcijami proti Rusiji poslali na Krimski polotok. Podjetje krivdo za to pripisuje Rusiji. Kot so nazadnje sporočili, so storili vse, da bi preprečili dostavo na polotok.

Sankcije trenutno zadevajo 40 podjetij in 153 posameznikov, ki imajo zamrznjeno premoženje, zanje pa velja tudi prepoved potovanj v EU. Sankcije so uvedli marca 2014, veljale pa bodo najmanj do 15. septembra.

EU je proti Rusiji uvedla tudi obsežnejše gospodarske sankcije, ki so sledile sestrelitvi malezijskega potniškega letala nad Ukrajino.