c S

Na državnem tožilstvu pritrdili ugotovitvam Sveta Evrope o pomanjkljivostih Slovenije na področju preprečevanja pranja denarja

04.08.2017 16:18 Ljubljana/Strasbourg, 04. avgusta (STA) - Državno tožilstvo je v odzivu na poročilo Sveta Evrope o učinkovitosti Slovenije na področju preprečevanja pranja denarja pritrdilo pomanjkljivostim, ki jih je za Slovenijo izpostavil odbor. Zagotovili so, da na to temo že pripravljajo določene ukrepe, ki se nanašajo predvsem na področje izobraževanja o gospodarski kriminaliteti.

Izobraževanja organiziral Center za izobraževanje v pravosodju (CIP), so sporočili z vrhovnega tožilstva. Zaradi učinkovite priprave programa izobraževanja je bil junija 2017 organiziran posvet, ki sta se ga iz vrst državnih tožilcev udeležila predstavnik vrhovnega državnega tožilstva ter predstavnica specializiranega državnega tožilstva. CIP sta seznanila z najbolj perečimi problemi, ki jih tožilci zaznavajo pri pregonu gospodarskega kriminala. Med drugim sta opozorila tudi na pomanjkanje znanja in izkušenj slovenskih tožilcev s področja finančne forenzike.

Strokovni odbor Sveta Evrope je namreč za Slovenijo ugotovil, da je glede na obstoječa tveganja za pranje denarja pri nas potrebno večje število preiskav s področja, povezanega z gospodarskimi kaznivimi dejanji. Med pomanjkljivostmi izpostavlja nezadostno strokovno znanje sodnikov in tožilcev na področju finančne forenzike.

Največ pranja denarja je po mnenju strokovnjakov omenjenega odbora povezanega z zlorabo položaja ali zaupanja pri opravljanju gospodarske dejavnosti, davčnimi utajami, poslovnimi goljufijami in zlorabami uradnega položaja. Zunaj gospodarstva pa je največ pranja denarja povezanega s prepovedanimi drogami.

Strokovnjaki omenjenega odbora ugotavljajo tudi, da se ukrepi Slovenije za povečanje preglednosti delovanja pravnih oseb in preprečitev zlorab z njimi niso izkazali za zadostne, da bi kriminalcem učinkovito preprečili ustanavljanje podjetij za nezakonite namene. Prav tako pomanjkljiva je na podlagi poročila kriminalizacija financiranja terorizma. V veliki meri učinkovit pa je slovenski sistem mednarodnega sodelovanja pri boju proti pranju denarja in financiranju terorizma.

Poročilo je v četrtek objavil strokovni odbor Sveta Evrope, ki se ukvarja s problematiko pranja denarja in financiranja terorizma.