c S

Juncker ni naklonjen vstopu Zahodnega Balkana v EU v bližnji prihodnosti

04.08.2017 08:38 Bruselj, 03. avgusta (STA) - Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je danes v intervjuju za ameriški spletni medij Politico dejal, da ni naklonjen temu, da bi se države Zahodnega Balkana kmalu pridružile Evropski uniji. Zagovarjal pa je, da Zahodni Balkan potrebuje evropsko perspektivo za zagotovitev stabilnosti v regiji.

"Nisem naklonjen temu, da bi se Zahodni Balkan kmalu pridružil EU. Ampak če tem državam vzamete evropsko perspektivo, bomo še enkrat doživeli isto kot v 90. letih prejšnjega stoletja," je dejal Juncker.

Opozoril je, da bi bi Zahodni Balkan izgubil evropsko perspektivo, če bi Evropska unija začela razpadati, kot je to pred časom trdil ameriški predsednik Donald Trump.

"V tem smislu je stabilna Evropska unija prvi pogoj, da Balkan ni v vojni. Upam, da (Trump) to razume," je dodal predsednik komisije.

Juncker je še pojasnil, da Trump že nekaj časa ni ponovil svojega poziva, naj nekatere članice EU zapustijo unijo.

Predsednik Evropske komisije je v intervjuju med drugim govoril še o brexitu, razmerah v uniji in Trumpu.

O brexitu je dejal, da je njegova hipoteza, da se bo brexit zgodil, čeprav nekateri politiki namigujejo, da Velika Britanija morda nikoli ne bo zapustila EU. Sicer pa je pohvalil stabilnost in rast Evropske unije ter priznal, da imajo težave z Madžarsko in Poljsko. V intervjuju pa se je začudil tudi ob številnih menjavah položajev v Beli hiši.