c S

KPK še preučuje delovanje SDH in DUTB

03.08.2017 08:30 Ljubljana, 03. avgusta (STA) - Postopka, ki ju o delovanju SDH in DUTB od lanske pomladi vodi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK), še nista zaključena. Komisija je spomladi sicer sprejela zaključne ugotovitve glede izbora in imenovanja članov nadzornega sveta SDH, kdaj bosta primera dokončno zaključena, pa v KPK ne morejo napovedati.

Predsednik KPK Boris Štefanec je lani maja na seji komisije DZ za nadzor javnih financ med drugim dejal, da je KPK po t. i. kadrovskem fiasku v NLB, ki se je zgodil po odstopu treh nadzornikov, domnevno neprimernih za to funkcijo, pod drobnogled vzela delovanje Slovenskega državnega holdinga (SDH).

"Ne gre za posamezne primere, problem je sistemske narave," je takrat dejal, kar se je potrdilo ob težavah z izborom nadzornikov za SDH. Tako v primeru SDH kot v primeru NLB so kandidati za nadzornike Željko Puljić in Franc Žmavc oz. Janko Gedrih, Anton Ribnikar in Anton Macuh odstopili od kandidatur tik pred odločanjem.

Kot so v KPK povedali glede SDH, so "o posameznem primeru izbora in imenovanja članov nadzornega sveta SDH" ministrstvu za finance, vladi in DZ spomladi letos priporočili, naj natančno opredelijo postopke, pogoje, kriterije, pravila in standarde tako za izbor strokovne komisije kot za izbor kandidatov.

"Glede na to, da tudi pogoji za druge funkcije v državi zahtevajo izpolnjevanje pogoja posedovanja odlike osebne integritete in poslovne odličnosti, je pomembno, da se na konkretnih primerih pokaže, kako v praksi poteka presojanje teh odlik ter kakšna ravnanja so za politiko in družbo sprejemljiva," so med drugim zapisali.

Štefanec je prav tako maja lani na eni od sej parlamentarne komisije povedal, da je KPK ponovno sprožila postopke nadzora DUTB, ker se je po njihovem zadnjem poročilu o DUTB zgodilo "le nekaj kadrovskih rošad". KPK je namreč leta 2014 objavila poročilo o DUTB, ki je dvignilo precej prahu.

Takrat je bila KPK kritična do plačil DUTB zunanjim izvajalcem in do prejemkov zaposlenih. Slednje je jeseni 2015 botrovalo razrešitvi predsednika upravnega odbora DUTB Larsa Nyberga in odpoklicu glavnega izvršnega direktorja DUTB Torbjörna Manssona. Nato so DUTB obiskali kriminalisti, ki so preiskovali sum zlorabe položaja v povezavi z izplačili za svetovalne pogodbe.

Vodstvo DUTB se je zamenjalo, a jeseni 2016 so javnost znova razburili prejemki zaposlenih v DUTB. Portal Pod črto je namreč razkril, da se v DUTB izogibajo določilom t. i. Lahovnikovega zakona, ki omejuje plače vodilnih v državnih podjetjih. Kmalu zatem je odstopil predsednik upravnega odbora DUTB Marko Simoneti.

A KPK pod drobnogled ni vzel le same DUTB, temveč tudi njene posle. Kot je maja lani v DZ pojasni Štefanec, so se aprila lani odločili še za začetek postopka pregledovanja nekaterih postopkov v zvezi s pripojitvijo nekdanjih Factor banke in Probanke k DUTB, in sicer zato, "ker se pojavljajo sumi o določenih nepravilnostih".