c S

Predlog za vložitev tožb zaradi izbrisov v bankah septembra v koalicijsko usklajevanje

02.08.2017 11:25 Ljubljana, 02. avgusta (STA) - Predlog zakona za vložitev tožb zaradi izbrisov v bankah, ki bi moral biti uveljavljen sredi maja, je sedaj pripravljen in strokovno usklajen. V začetku septembra se pričakuje koalicijska uskladitev, so povedali na ministrstvu za finance.

Na ministrstvu za finance predlog zakona o postopku sodnega varstva imetnikov kvalificiranih obveznosti bank pripravljajo, da bi odpravil neustavnost novele zakona o bančništvu, ki je bila podlaga za izbris ob izrednih ukrepih Banke Slovenije konec leta 2013. Ustavno sodišče je DZ naložilo, da mora uskladitev zakonodaje pripraviti do sredine maja.

Ministrstvu so v času javne razprave pripombe poslali Banka Slovenije, večji imetniki izbrisanih obveznosti, kot so Pozavarovalnica Sava, Zavarovalnica Sava, Adriatic Slovenica, Skupina Prva in KD Skladi, stanovski združenji malih delničarjev, Koalicija civilne družbe za prenovo Sinteza ter prek pravosodnega ministrstva ljubljansko okrožno in vrhovno sodišče. Mnenje je posredovala tudi Evropska centralna banka.

Predlog naj bi po pisanju Siola s konca junija določal, da se v teh tožbah ne bi razčiščevalo krivde Banke Slovenije, da bo sodišče lahko naložilo Banki Slovenije, naj razkrije pomembne dokumente, da bodo imeli obvezničarji 12 mesecev časa za vložitev odškodninske tožbe ter da bodo lahko vložili dva zahtevka, in sicer za dostop do dokumentov in za vsebinsko presojo oškodovanja.

Razveljavitev kvalificiranih obveznosti je bila del ukrepov Banke Slovenije za sanacijo bančnega sistema v letih 2013 in 2014. V šestih bankah je bilo razveljavljenih za skupno 963,2 milijona evrov kvalificiranih obveznosti, od tega za 415,5 milijona evrov podrejenih obveznosti, 166,1 milijona evrov hibridnih instrumentov in za 381,7 milijona evrov osnovnega kapitala oz. delnic.