c S

S pritožbo na priznanje postopka nad Agrokorjem v Sloveniji tudi Sberbank

01.08.2017 17:14 Ljubljana, 01. avgusta (STA) - Na sklep Okrožnega sodišča v Ljubljani, s katerim je to postopek izredne uprave v Agrokorju priznalo kot tuji postopek zaradi insolventnosti v Sloveniji, se je poleg države pritožila tudi ruska banka Sberbank, in sicer prek matične banke v Rusiji in podružnice v Sloveniji.

Na sodišču so povedali, da so do danes prejeli tri pritožbe zoper omenjeni sklep, in sicer je eno vložila Republika Slovenija, dve pa Sberbank, in sicer eno matična banka Sberbank of Russia, eno pa Sberbank banka Ljubljana. Druga je ena od večjih upnic Mercatorja, prva pa največja bančna upnica skupine Agrokor, navaja portal siol.

Kdaj bi bilo lahko odločeno o pritožbah, na sodišču ne morejo oceniti. Kot so povedali, so pritožbe v odgovor poslali nasprotni strani, torej izredni upravi Agrokorja, ki jo vodi Ante Ramljak.

Kakšne razloge v pritožbi navaja Sberbank, ni znano. Sberbank je junija družbi Agrokor Investments, ki je v neposredni lasti nekdanjega prvega moža Agrokorja Ivice Todorića in je ne ščiti hrvaški zakon o izredni upravi v Agrokorju, zaplenila 18,53 odstotka delnic Mercatorja in jih nato julija na dražbi sama kupila. Po navedbah portala naj bi Sberbank želela tudi Agrokorju zaseči delnice Mercatorja. Agrokor ima v največjem slovenskem trgovcu 69,57-odstotni lastniški delež, še okoli 10 odstotkov pa prek fiduciarnih računov hrvaški pokojninski skladi.

Slovenska vlada je minuli teden v sklepu o vložitvi pritožbe navedla, da je Mercator družba sistemskega pomena za Slovenijo, zato bi lahko postopek zaradi insolventnosti zoper večinskega lastnika Mercatorja ogrozil tako Mercator kot tudi gospodarsko, socialno in finančno stabilnost Slovenije.

Vlada je ocenila, da sta hrvaški zakon o izredni upravi v sistemsko pomembnih podjetjih (t. i. Lex Agrokor) in slovenski zakon o pogojih za imenovanje izrednega člana uprave v sistemsko pomembnih podjetjih (t. i. Lex Mercator) v nasprotju in da je zato tuji postopek v nasprotju s pravnim redom Slovenije. Priznanje tujega postopka po mnenju vlade pomeni priznanje odločitev, ki so sprejete na podlagi hrvaškega zakona, kar pomeni poseg v suverenost Slovenije. Vlada je tudi menila, da sklep vpliva na varnost in javni interes Slovenije, saj da je DZ Lex Mercator sprejel ravno zaradi zaščite družb, kot je Mercator, pred interesi večinskih lastnikov.

Zato je sodišču predlagala, da se sklep sodišča ali odpravi, ali spremeni tako, da za družbo Mercator ne bo veljal, ali razveljavi in vrne v ponovni postopek.