c S

Bavčar na vrhovno sodišče poleg zahteve za varstvo zakonitosti vložil tudi pritožbo

31.07.2017 17:43 Ljubljana, 31. julija (STA) - Nekdanji predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar je na vrhovno sodišče vložil še pritožbo na sklep višjega sodišča, ki ni soglašalo z njegovo zahtevo po izločitvi sodnikov v odločanju okrožnega o zahtevi za odlog prestajanja kazni. Na vrhovnem sodišču imajo tudi že njegovo zahtevo za varstvo zakonitosti, vendar ju v času počitnic ne obravnavajo.

Medtem ko so pritožbo na sklep ljubljanskega višjega sodišča na vrhovnem sodišču prejeli danes, pa je Bavčar že pred približno tremi tedni tja vložil tudi zahtevo za varstvo zakonitosti, ki pa ne zadrži izvajanja zaporne kazni, so za STA pojasnili na vrhovnem sodišču.

Zato je Bavčar, ki bi moral 20. julija na prestajanje petletne zaporne kazni na Dob, na Okrožno sodišče v Ljubljani nekaj dni pred tem posredoval prošnjo za odlog prestajanja kazni, kasneje pa je zahteval tudi izločitev predsednika sodišča Marjana Pogačnika in podpredsednice Sonje Ilovar Gradišar iz postopka odločanja.

Okrožno sodišče je zahtevo za izločitev v odločanje posredovalo Višjemu sodišču v Ljubljani, ki je zahtevo zavrnilo, Bavčar pa je ob izteku pritožbenega roka izkoristil še možnost pritožbe na vrhovno sodišče.

"V času sodnih počitnic sodišča odločajo samo v nujnih zadevah, vendar omenjena primera ne sodita med takšne zadeve," so danes dodali na vrhovnem sodišču. Sodne počitnice, ki so se začele 15. julija, sicer trajajo do 15. avgusta. Bavčarjev zagovornik Janez Koščak in Bavčar pa postopkov na sodiščih za medije že nekaj časa ne želita komentirati.

Bavčar mora sicer po pravnomočni sodbi ljubljanskega okrožnega sodišča vrniti tudi nekaj več kot 21 milijonov evrov nezakonite premoženjske koristi, ki jo je pridobil pri veriženju delnic Istrabenza iz leta 2007. Bavčar je večkrat dejal, da tega denarja nima.

Portal Siol.net je prejšnji teden poročal, da je Bavčar ostal brez prvega premoženja, saj mu je država odvzela gozdove in njive v okolici njegove brunarice na Notranjskem. Zaseženo premoženje je ocenjeno na 43.000 evrov, z njim pa bodo poplačali del dosojene kazni.