c S

Turčija umaknila seznam nemških podjetij, ki naj bi domnevno podpirala teroriste

24.07.2017 14:52 Berlin, 24. julija (STA) - Okoli 700 nemških podjetij naj bi se znašlo na seznamu, ki ga je vodila Turčija zaradi suma povezav s teroristi in ga predala nemškim oblastem. Nemška vlada je ostro reagirala, Ankara je danes sporočila, da naj bi nesporazumu botrovale "težave v komunikaciji" in umaknila seznam, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Turški notranji minister Süleyman Soylu je danes po telefonu govoril s svojim nemškim kolegom Thomasom De Maizierom in mu pojasnil, da je šlo za "težave v komunikaciji," je danes dejal tiskovni predstavnik nemškega notranjega ministrstva Tobias Plate.

Soylu je zagotovil, da niti turške oblasti v Turčiji niti v Nemčiji ne vodijo preiskave proti podjetjem, ki so se znašla na seznamu. Interpolova podružnica v Ankari je v soboto prošnjo o predaji informacij o teh podjetjih, ki jo je maja posredovala nemškemu kriminalnemu uradu, "uradno vzela nazaj".

Na nemškem notranjem ministrstvu so veseli nad turško odločitvijo, da umaknejo seznam, je dejal Plate.

Na seznamu podjetij, ki domnevno podpirajo teroriste, naj bi se med drugim znašla tudi proizvajalec vozil višjega cenovnega razreda Daimler in kemijski koncern BASF, je prejšnji teden poročal nemški časnik Die Zeit.

Nemška vlada je seznam tedaj označila kot absurden. Nemški zunanji minister Sigmar Gabriel je v petek odsvetoval investicije v Turčiji, ko je predstavil spremenjeno zaostreno nemško politiko do Turčije.

Nemško-turški odnosi so sicer zaostreni tudi na drugih področjih. Nemčija zahteva izpustitev več nemških državljanov, ki so še vedno zaprti v turških zaporih. Nedavno je nemško javnost pretresla vest o priprtju nemškega aktivista Petra Steudtnerja. Turčija je pred dvema tednoma prepovedala obisk nemških poslancev pri nemških vojakih v turškem oporišču Konya.