c S

Politični vrh enoten, da je treba arbitražno razsodbo uresničiti

06.07.2017 08:23 Ljubljana, 05. julija (STA) - Slab teden po objavi odločitve arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško je premier Miro Cerar sklical politični vrh. Parlamentarne stranke so bile enotne, da je odločitev arbitražnega sodišča treba spoštovati in implementirati. Predsednik Borut Pahor pa je poudaril, da je treba uveljavitev razsodbe doseči na miren način s pogovori.

Slovenski politični vrh zagotavlja trdno odločenost za enotno spoštovanje arbitražne sodbe in njeno implementacijo v dialogu s Hrvaško ter ob obveščanju EU, je po srečanju povedal premier Cerar. Po njegovih besedah so v konstruktivni razpravi ocenili, da mora biti Slovenija v procesu implementacije odločna, a preudarna.

"Vsak korak moramo temeljito premisliti, ga sprejeti premišljeno in vseskozi vzdrževati dialog s Hrvaško v duhu dobrososedskih odnosov," je povedal Cerar.

Razgovor je označil za konstruktiven ter zagotovil, da bodo s srečanji nadaljevali, ko bo prišlo do novih dejstev in okoliščin, s katerimi jih bo želel seznaniti.

Kot je povedal premier, je na srečanju izpostavil aktivnost vlade po arbitražni razsodbi in njeno skrb za ljudi na mejnem območju, ki jih je arbitražno sodišče dodelilo Hrvaški.

Za slovenski politični vrh je pomembno tudi jasno sporočilo Evropske komisije, da morata Slovenija in Hrvaška spoštovati arbitražno odločbo in jo v dialogu uresničiti. Prav tako je pomembno, da je Evropska komisija pri tem ponudila pomoč. Cerar sicer verjame, da bosta državi najprej poskušali narediti vse za to, da bosta v dialogu dosegli skupna stališča, a možnosti pomoči po njegovih besedah ne smejo zavreči.

Predsednik Pahor pa je poudaril, da je treba uveljavitev razsodbe arbitražnega sodišča doseči na miren način in s pogovori.

"Imamo enkratno priložnost, da enkrat za vselej zapremo to poglavje. Ne bo lahko zaradi stališča hrvaške države, vendar pa mislim, da je s potrpežljivo in modro politiko to mogoče storiti tako, da se bomo čutili vsi potem zadovoljne, ker je bilo to vprašanje enkrat za vselej na osnovi sodišča, ki ga je določil arbitražni sporazum, sprejeto in rešeno," je še dejal Pahor.

Izrazil je prepričanje, da je pravo na strani Slovenije in da se bodo polemike z zadovoljstvom ali nezadovoljstvom glede razsodbe arbitražnega sodišča kmalu polegle, saj je "naloga uveljavitve razsodbe tako težka in zahtevna, da bomo vsi začeli osredotočati pozornost na kako".

Parlamentarne stranke sicer nimajo enakega mnenja o vsebini razsodbe, so se pa na političnem vrhu strinjale, da je odločitev treba spoštovati in implementirati.

Ni pa bilo soglasja o tem, ali je bila arbitraža sploh potrebna in kako se lotiti implementacije sodbe, saj vlada tega enostransko, kot je opozoril prvak SDS Janez Janša, ne more storiti.

"Spoštujemo dejstvo, da je bil arbitražni sporazum, sicer s pičlo večino, potrjen na referendumu, vendar pa je odločitev za Slovenijo toliko zavezujoča kot za Hrvaško in je ni mogoče enostransko uresničiti," je ocenil predsednik največje opozicijske stranke.

Zato želi vladi veliko sreče pri implementaciji sodbe. Gre namreč za novo priložnost, v kateri bi lahko izkoristili svoje prednosti, vendar pa Janša meni, da tega ne bomo dosegli. Slovenija lahko po njegovem mnenju realno pričakuje poizkus mediacije in da bo Hrvaška podobno vsebino, kot je prišla z arbitražnega sodišča v Haagu, "zapakirala" v bilateralni sporazum in ga bo pripravljena tudi sprejeti. Gre namreč za rešitev, ki gre po njegovem mnenju vsebinsko gledano v korist Hrvaški.

Predsednik DeSUS in zunanji minister Karl Erjavec je zadovoljen, da glede spoštovanja arbitražne odločbe ni različnih mnenj.

Po besedah predsednice Zavezništva Alenka Bratušek so se dogovorili, da je treba hiteti, ampak da bodo v tem trenutku hiteli počasi.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je pogovor ocenil kot konstruktiven. Kot je izpostavil, so bili na njem zdajšnji predsednik vlade in trije bivši, "ki vsi vedo, kako težko se je na nek način pogajati in dogovarjati s sosedi".

Poslanec Levice Matej T. Vatovec je dejal, da je treba vztrajati pri spoštovanju odločbe arbitražnega sodišča, da pa je treba obenem paziti, da se ne bi ustavilo delo na ostalih prioritetnih temah.

Predsednica NSi in poslanka Ljudmila Novak je na srečanju predlagala, da pri izvrševanju arbitražne odločitve od samega začetka sodeluje tudi Evropska komisija.

Po mnenju predsednika DS Mitje Bervarja pa je najpomembneje, da smo po razsodbi arbitražnega sodišča kar se da enotni. Implementacija odločbe arbitražnega sodišča namreč velik dogodek, ki ga moramo doreči skupaj, je dejal.

O razsodbi so zjutraj govorili tudi na seji parlamentarnega odbora za zunanjo politiko. Razvila se je polemična razprava med ministrom Erjavcem in članoma odbora iz vrst opozicijske SDS. Poslanca SDS Branko Grims in Anže Logar sta namreč menila, da je razsodba arbitražnega sodišča slaba za Slovenijo in da je Slovenija izgubila stik z odprtim morjem in "praktično vse, kar je imela skozi vso svojo zgodovino".

Medtem na Hrvaškem še naprej vztrajajo, da se jih razsodba ne tiče, nezadovoljni pa so tudi s pozivom Evropske komisije Sloveniji in Hrvaški, naj jo implementirata.

Dobro bi bilo, če bi Evropska komisija ostala v okviru svojih pristojnosti, med katerimi ni vprašanja meje med Hrvaško in Slovenijo, je ocenil hrvaški premier Andrej Plenković.

Kot je dodal, pričakuje od svojih kolegov in članov komisije jasno izjavo, da spoštujejo dejstvo, da gre za dvostranski problem ter da je Hrvaška pripravljena iskati rešitve v pogovorih s Slovenijo.