c S

Kovačič na ustavno sodišče še s predlogom za zadržanje odloka o razpisu referenduma

05.07.2017 14:39 Ljubljana, 05. julija (STA) - Pobudnik referenduma o zakonu o drugem tiru Vili Kovačič se je v skladu z napovedmi zaradi datuma referenduma pritožil na ustavno sodišče in predlagal začasno zadržanje odloka DZ. Kot je izpostavil, je odlok DZ, da se referendum izvede 24. septembra, rezultat glasovalnega stroja. Ponovil je, da bi moral biti razpisan na dan predsedniških volitev.

Kovačič je napovedal, da bo po današnji novinarski konferenci na ustavno sodišče odnesel pritožbo s predlogom za začasno zadržanje odloka DZ, ob tem pa ustavnemu sodišču predlagal, da zadevo obravnavajo "absolutno prednostno".

Pobudnik referenduma je sicer že pred mesecem dni na ustavno sodišče vložil pobudo za presojo po njegovi oceni neustavne poteze obrambnega ministrstva v času zbiranja referendumskih podpisov. Kot je pojasnil takrat, je neskladje z ustavo nastalo z dopisom ministrstva, ki je bil posredovan Sindikatu vojakov Slovenije. V slednjem so namreč napovedali, da bodo pomagali pri zbiranju referendumskih podpisov, a so aktivnosti po opozorilu ministrstva ustavili. Danes je Kovačič pojasnil, da predlaga dopolnitev te pritožbe na ustavnem sodišču.

Odlok, ki ga je v torek sprejel DZ, je sicer po Kovačičevem mnenju neustaven in nezakonit iz več razlogov. Kot je naštel, predsednik DZ Milan Brglez med drugim ni upošteval, da je bila v postopku odločanja poslancev na ustavnem sodišču že vložena prej omenjena pritožba.

Izbrani datum 24. september izpodbija tudi zato, ker se začetek referendumske kampanje, ki traja 30 dni, začne v času dopustov in parlamentarnih počitnic. "To je s stališča enakih možnosti državljanov diskriminatorno tako do pobudnikov kot udeležencev, ki bi želeli sodelovati v kampanji," je dejal. Prepričan je, da bo moral DZ, če ima na razpolago več mogočih datumov, izbrati tistega, ki je za državljane najugodnejši.

Ustavnemu sodišču Kovačič še predlaga, naj DZ naloži, da sprejme nov odlok, ali pa naj ustavno sodišče samo določi datum volitev in referenduma.

"Še nikoli v zgodovini parlamentarizma standardi demokracije in pravne države pod pritiski izvršne veje oblasti in vladne koalicije v DZ niso padli tako nizko kot v tem mandatu," je bil še oster.

Priznal je, da se boji, da nasprotniki vladnega zakona o drugem tiru na referendumu ne bodo dosegli kvoruma, saj bodo odgovorni po njegovem prepričanju "preko svojih medijev naredili propagando proti udeležbi".

Kovačič je danes še opozoril, da se podobne zgodbe kot z drugim tirom zdaj dogajajo v Braslovčah s projektom tretje razvojne osi. "Jaz bom naredil vse, da se tudi tam zadeve premaknejo, če bom lahko. Trasa, ki jo po Kovačičevih besedah deklarirajo kot razvojno super zadevo, je po njegovih besedah "pogoljufana".

Kovačiču se je novinarski konferenci pridružil tudi Miha Jazbinšek, ki se ukvarja s skladnostjo prostorskega planiranja in izvajanja projektov z zakonodajo. Pojasnil je, da imamo v Sloveniji sprejeto prostorsko strategijo, ki ima eksplicitno in jasno tretjo razvojno os med Velenjem in štajersko avtocesto speljano do priključka Arja vas.

"To je v nacionalnih dokumentih. To pa, da pride na neko tiskovno konferenco v Braslovče župan Velenja in reče, mi v Velenju potrebujemo bližnjico v Ljubljano in se zaradi tega zgodi Šentrupert, to je pa čudno in nezaslišano," je poudaril.

V zvezi z zakonom o drugem tiru pa je Jazbinšek dejal, da bo ne glede na rezultat referenduma slej ko prej padel sam. "Ta zakon je imel opredeljena pripravljalna dela, ki to niso. Gre namreč za gradnjo dostopnih cest. Prav tako je imel določbo, da lahko z gradnjo teh cest še pred sklenitvijo koncesijske pogodbe začne družba 2TDK.

Omenjeno projektno podjetje bo sicer 14. julija na t. i. blending razpis Evropske komisije v okviru Instrumenta za povezovanje Evrope oddalo prijavo, a zakon, ki podjetju podeljuje koncesijo, tedaj še ne bo v veljavi. To, da se bo na razpis prijavilo podjetje 2TDK, bi mogoče lahko zasledili v ustanovnem aktu 2TDK, a tudi tega tam ni zapisanega, je bil še jasen Jazbinšek.