c S

Evropski parlament za večjo davčno transparentnost multinacionalk

05.07.2017 08:09 Strasbourg, 04. julija (STA) - Evropski parlament je danes v Strasbourgu z 534 za in 98 proti v prvem glasovanju podprl predlog nove evropske direktive, ki predvideva, da bi morala multinacionalna podjetja javno objavljati podatke o tem, koliko davka plačujejo v posameznih državah.

V dopolnilih k osnutku direktive med drugim piše, da bi morale multinacionalke s svetovnim prometom vsaj 750 milijonov evrov javno objaviti podatke o tem, koliko davkov plačujejo v vsaki od držav, kjer delujejo.

Javnost naj bi s tem dobila bolj jasno predstavo, koliko in kakšne davke plačujejo multinacionalna podjetja v posameznih državah. Pravila naj bi pravnim osebam preprečila izogibanje plačilu davkov od dohodkov, ki po ocenah komisije predstavlja letni izpad davčnih prihodkov v državah EU v višini od 50 do 70 milijard evrov.

Med poslanci je bila sporna ena izjema pravila, in sicer, da lahko podjetje dokaže, da javna objava podatkov škodi poslovanju. V tem primeru multinacionalki ne bi bilo treba javno objaviti podatkov. Zato so si poslanci skupine socialistov in demokratov v parlamentu prizadevali, da takšna oprostitev ne bi mogla obveljati v nedogled, vendar neuspešno.

Za zaščito podatkov o plačevanju davkov bo morala multinacionalka zaprositi vsak državo članico EU, izjema javne objave pa bo veljala eno leto. Podjetje pa bo ob koncu obdobja, ko so bili oproščeni objave, moralo objaviti podatke za nazaj. Evropska komisija bo sicer vsako leto objavila seznam podjetij, ki so zahtevala, da so oproščeni objave in njihova pojasnila.

Predstavniki parlamenta se morajo sedaj o končnem osnutku zakona dogovoriti še s pogajalci držav članic EU.