c S

Slovenjgraško sodišče lani zmanjšalo število nerešenih zadev

26.06.2017 08:30 Slovenj Gradec, 25. junija (STA) - Okrožno sodišče v Slovenj Gradcu je skupaj z okrajnim sodiščem v letu 2016 prejelo v obravnavo 20.497 zadev in v celem letu rešilo 21.778 zadev. Tako je število nerešenih zadev znižalo za več kot petino v primerjavi s koncem 2015, in sicer se je število znižalo s 4782 na 3488 nerešenih ob koncu leta 2016, je razvidno iz letnega poročila sodišča.

"V sodnem okrožju v Slovenj Gradcu sta obe sodišči skupaj rešili več zadev, kot je bil pripad novih, kar gre pripisati tudi pravočasno izvedenim ukrepom po zakonu o sodiščih ter pripravljenosti sodnikov Okrožnega sodišča v Mariboru ter v Murski Soboti za prevzem reševanja določenega števila pravdnih zadev iz okrožne in okrajne pristojnosti," je v letnem poročilu sodišča navedla predsednica Okrožnega sodišča v Slovenj Gradcu Petra Čas.

Med drugim je Okrožno sodišče v Slovenj Gradcu v letu 2016 na kazenskem področju število nerešenih zadev znižalo na 179 (v letu 2015 na 222), s čimer je cilje glede števila nerešenih zadev preseglo za več kot 15 odstotkov. Na pravdnem področju je sodišče rešilo 21 zadev več od pripada, a ob tem pojasnjuje, da je bil na tem področju izveden prenos 39 zadev na Okrožno sodišče v Maribor. Konec leta 2016 je tako bilo na slovenjgraškem okrožnem sodišču 134 nerešenih pravdnih zadev, medtem ko jih je konec leta 2015 bilo 194.

Nekoliko slabši je rezultat poslovanja na insolventnem področju, saj sodišče kljub izvajanju posebnega programa na insolventnem področju ni obvladovalo pripada, zaradi česar se je število nerešenih zadev povečalo za deset odstotkov.

Okrožno sodišče v Slovenj Gradcu, ki je eno manjših okrožnih sodišč v Sloveniji, ima skupaj z okrajnim sistemiziranih 20 delovnih mest za sodnike, a je na sodišču v letu 2016 bilo zasedenih 15 sodniških mest oz. je sodišče poslovalo le s 13,6 sodnika. Ob tem je sodišče lani poslovalo še s 69,5 sodnega osebja.

Sodno okrožje se je v 2016 po navedbah iz poročila srečevalo s kadrovskimi težavami, tako zaradi "restriktivne politike nadomeščanja sodniškega kadra" kot tudi zaradi precejšnje odsotnosti med sodniškim in sodnim osebjem, kar je dodatno povzročalo težave pri poslovanju.

Predsednica okrožnega sodišča Petra Čas v poročilu izpostavlja tudi, da je zlasti problematična "povsem neustrezna delitev delovnih mest v sodstvu, in sicer pri tistem delu sodnega osebja, ki je vezano na reševanje sodnih zadev". Z uveljavitvijo in uporabo informacijske tehnologije (e-poslovanje) se je namreč povsem spremenili proces dela sodnega osebja tako, da je vsaj na manjših sodiščih skoraj povsem zabrisana meja med vpisničarjem in sodnim zapisnikarjem, opozarja Časova.