c S

V EU dogovor za več informacij podjetjem pri najemanju posojil

06.06.2017 14:45 Bruselj, 06. junija (STA) - Pet glavnih združenj bank v EU je danes sprejelo dogovor, ki bo omogočil, da bodo mala in srednje velika podjetja prejela več povratnih informacij, ki jih potrebujejo za povečanje možnosti za najem kreditov. Evropska komisija je medtem objavila poročilo o informacijskih ovirah pri financiranju malih in srednje velikih podjetij.

Kot so sporočili iz Bruslja, komisija vlaga napore v izboljšavo investicijskega okolja za malo gospodarstvo. Mala in srednje velika podjetja namreč zdaj velikokrat od bank ne uspejo pridobiti finančnih sredstev, saj od njih ne pridobijo primernih povratnih informacij.

Bruselj je ta problem naslavljal tako, da je finančne institucije naprosil, naj gospodarstvo usmerjajo pri pridobivanju finančnih sredstev. Tako je zdaj pet glavnih združenj bank v uniji sprejelo dogovor, da bodo malim in srednje velikim podjetjem podali več povratnih informacij. S tem si bodo podjetja povečala možnosti pri pridobivanju posojil.

Podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovski, pristojen za finančno stabilnost, finančne storitve in unijo kapitalskih trgov, je ob tem poudaril, da je malo gospodarstvo srce evropskega gospodarstva. "Zato mora finančni sistem bolje odgovarjati na njihove potrebe: od startupov, ki iščejo dostop do kapitala, do hitro rastočih podjetij, ki iščejo bolj tvegane oblike kapitala," je dodal.

Zahvaljujoč današnjemu dogovoru bodo mala in srednja velika podjetja od finančnih institucij pridobila boljše povratne informacije, npr. zakaj je bila njihova vloga za posojilo zavrnjena, je pojasnil komisar in dodal še, da bodo tako podjetja bolje razumela, kako pristopiti k pridobivanju finančnih sredstev.

Komisija je sicer za odpravo informacijskih ovir pri financiranju malih in srednje velikih podjetjih in izboljšanje dostopa do alternativnih oblik financiranja za inovativna podjetja v okviru programa Obzorje 2020 objavila razpis za zbiranje predlogov v vrednosti največ 2,5 milijona evrov.