c S

Olaf s številnimi zahtevami za preiskavo primerov korupcije

01.06.2017 07:55 Bruselj, 31. maja (STA) - Evropski protikorupcijski urad (Olaf) je danes sporočil, da je "preplavljen" z zahtevami za preiskavo številnih primerov korupcije v Evropskem parlamentu in drugih organih, od domnevnih poneverb, fiktivnih zaposlitev in prevar pri uporabi javnih sredstev do nepravilnega financiranja političnih strank.

Kot je danes na novinarski konferenci v Bruslju ob predstavitvi letnega poročila za leto 2016 pojasnil generalni direktor Olafa Giovanni Kessler, so za lani ugotovili, da je bilo zaradi različnih goljufij in poneverb izgubljenih 631 milijonov evrov evropskega denarja. To je sicer manj kot v letu 2015, ko so zabeležili 888 milijonov evrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V primerjavi s proračunom EU, ki znaša 136 milijard evrov, kar pomeni, da je bilo zaradi korupcije izgubljenega skoraj pol odstotka te vsote.

Kessler je povedal, da je v letu 2016 Olaf zaključil 272 preiskav. Od tega jih je bilo 34 posvečenih uslužbencem oz. članom ali osebju v evropskih institucijah, od Evropske komisije, Evropskega parlamenta do Evropske investicijske banke in Sodišča EU. V 25 primerih je Olaf izdal določena priporočila, je povedal Kessler in dodal, da še 47 podobnih preiskav izvajajo tudi letos.

Večinoma so te preiskave povezane z Evropskim parlamentom. Med njimi je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP tudi preiskava nepravilnosti pri plačevanju asistenta francoske Nacionalne stranke (FN) desničarke Marine Le Pen. Olaf je ugotovil, da je Le Penova, sicer tudi evropska poslanka, nepravilno porabila sredstva parlamenta za plačilo fiktivnega dela asistentu, in priporočil, da mora vrniti več kot 300.000 evrov. Priporočil je tudi uvedbo disciplinskega postopka proti temu asistentu.

FN je na drugi strani obtožila 19 francoskih evroposlancev, med njimi tudi novo ministrico za evropske zadeve Marielle de Sarnez, da so prav tako fiktivno zaposlili asistente.