c S

Varuhinja vlado poziva k upoštevanju priporočil za izboljšanje položaja delavcev

03.05.2017 11:25 Ljubljana, 03. maja (STA) - Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer opozarja, da je stanje na področju delavskih pravic kritično, vlado pa poziva, naj upošteva priporočila, ki jih na uradu varuha vztrajno ponavljajo. Kot je izpostavila, smo ob prazniku dela poslušali nagovore mnogih oblastnikov, pri čemer je opozorila, da je treba nujno od besed preiti k dejanjem.

Varuh človekovih pravic vsako leto na področju delovnopravnih zadev obravnava precej pobud, je v sporočilu za javnost zapisala Nussdorferjeva. Izvajanje inšpekcijskih postopkov ter drugih oblik nadzora nad delodajalci, neplačevanje plač in prispevkov za socialno varnost, izvajanje pripravništva, prekarnost zaposlovanja, napotitev na delo v tujino, nasilje na delovnem mestu, so tista vprašanja, ki jih na uradu že leta najbolj zaposlujejo.

Na področju delavcev v državnih organih je varuhinja izpostavila zlasti stanje v Slovenski vojski in v zaporskem sistemu.

Varuhinja je v sporočilu za javnost izpostavila, da so ključna priporočila vladi, ki so jih pripravili na uradu varuha, kljub vztrajnemu ponavljanju preslišana in nerešena.

Vladi priporoča, naj s svojo politiko, konkretnimi ukrepi, metodami in aktivnostmi omogočati uresničevanje pravice do dela vsakega posameznika, in sicer za doseganje vsestranskega družbenega razvoja in polne zaposlenosti, kar pomeni istočasno jamstvo uresničevanja drugih človekovih pravic.

Prav tako priporoča, naj vlada sprejme ukrepe, ki bodo zagotovili pregleden, učinkovit in hiter sistem nadzora nad plačevanjem plač, tako v neto zneskih kot vseh odtegljajev.

Po mnenju varuhinje bi morala vlada omogočiti delovanje le tistim poslovnim subjektom, ki so ustrezni delodajalci in podjetniki, sistemsko urediti področje čezmejnega izvajanja storitev in skupaj s prenavljanjem delovnopravne zakonodaje ustrezno kadrovsko in strokovno okrepiti vse inšpekcijske službe.

Brez navedenih ukrepov, ki bodo zaposlene in brezposelne zaščitili, ni možno govoriti o njihovem dostojanstvu, kot pravici, izrecno določeni tako v naših predpisih kot mednarodnih dokumentih. Pod vprašajem je družbena enakost ter temeljno ustavno načelo, da je Slovenija pravna in socialna država, je še poudarila v sporočilu.