c S

Novi predsednik sobranja Xhaferi prepričan, da se bodo zadeve umirile

28.04.2017 12:59 Skopje, 28. aprila (STA) - Novi predsednik makedonskega parlamenta, makedonski Albanec Talat Xhaferi, po imenovanju katerega so v četrtek v sobranje vdrli privrženci stranke VMRO-DPMNE, je prepričan, da bo četrtkovo nasilje v parlamentu pustilo posledice, da pa se bodo razmere v Makedoniji naposled umirile, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

"Albanski poslanci so dobro, takoj so nas evakuirali in nismo v nevarnosti," je dejal Xhaferi. Po pisanju prištinskega dnevnika Zeri je Xhaferi v četrtek zvečer poudaril, da ne bo dovolil, da bi si kdo prilasti institucije.

Člana albanske Demokratske unije (DUI) Xhaferija je za novega predsednika sobranja v četrtek po prekinitvi parlamentarne seje imenovala večina v makedonskem parlamentu, ki jo sestavljajo socialdemokrati (SDSM) in stranke albanske manjšine. Xhaferi je tako postal prvi makedonski Albanec na čelu sobranja.

Kmalu po njegovem imenovanju so v parlament vdrli privrženci stranke VMRO-DPMNE bivšega premierja Nikole Gruevskega. Izbruhnili so nemiri, v katerih sta bili ranjeni 102 osebi, od tega več policistov in poslancev.

55-letni Xhaferi je nekdanji poveljnik albanskih upornikov. Leta 2012 je bil imenovan za obrambnega ministra, kar je v Makedoniji povzročilo precej nezadovoljstva, predvsem med makedonskimi vojaki, ki so leta 2001 sodelovali v spopadih med makedonskimi silami in uporniško Osvobodilno narodno vojsko (ONA). Od leta 2008 je poslanec v makedonskem parlamentu.