c S

Gruevski obsodil nasilje v Skopju in pozval k ukrepanju

28.04.2017 10:59 Skopje, 28. aprila (STA) - Predsednik stranke VMRO-DPMNE Nikola Gruevski je močno obsodil četrtkovo nasilje v makedonskem parlamentu ter pozval oblasti, naj pridržijo odgovorne. Gruevski se je davi vrnil z Dunaja in se takoj sestal z izvršnim odborom stranke. Dejal je še, da je stranka SDSM namerno izzvala incident zaradi izvolitve novega predsednika parlamenta.

Gruevski je pozval pristojne makedonske ustanove in organe, naj hitro in učinkovito izpeljejo preiskavo, identificirajo storilce, zavarujejo dokaze in na sodišče pozovejo tiste, ki so poškodovali poslance. Posebej se je zahvalil članom VMRO-DPMNE v parlamentu, ki so osebno posredovali in zaščitili druge poslance, ter policiji, ki je hitro ukrepala ter umirila dogajanje.

Poslanci socialdemokratov in albanske manjšine so v četrtek na seji parlamenta izvolili Albanca Talata Xhaferija za predsednika parlamenta. Gruevski je to označil za nezakonito dejanje ter kršitev ustave, zakonov in pravil parlamenta.

"To je bil zavesten poskus, da bi povečali napetosti in nadaljnjo polarizacijo naše družbe. V zadnjih dneh smo prejeli ogromno provokacij, ki niso naperjene le proti VMRO-DPMNE, ampak tudi proti večini makedonskih državljanov. Te provokacije so privedle do eskalacije dogodkov. Način, kako so izvolili novega predsednika parlamenta, je nezakonit, protiustaven in izven pravil parlamenta. SDSM in druge stranke v koaliciji so vedele, kaj počnejo in so namenoma kršile zakone. Njihova dejanja so Makedoniji prinesla veliko sramoto v mednarodni skupnosti," je po poročanju makedonske tiskovne agencije Mia povedal Gruevski.

Gruevski je še dejal, da bo njegova stranka v prihodnjih dneh povedala, kako naprej, vse stranke v parlamentu pa je pozval, naj sprejmejo poziv predsednika države Gjorgjeja Ivanova na skupne pogovore o zadnjih dogodkih.

Po poročanju makedonskih medijev naj bi bili v nasilnih četrtkovih protestih ranjeni 102 osebi, od tega 22 policistov in trije poslanci. Mediji so tudi poročali, da se je v četrtek pred makedonskim parlamentom zbralo več kot 50.000 ljudi.