c S

Varnostni svet ZN danes o Severni Koreji

28.04.2017 10:13 New York, 28. aprila (STA) - Varnostni svet ZN bo danes na posebnem zasedanju razpravljal o Severni Koreji oziroma grožnji, ki jo za mednarodni mir in varnost predstavljata njena jedrski in raketni program. Zasedanje bo vodil ameriški državni sekretar Rex Tillerson.

ZDA aprila predsedujejo Varnostnemu svetu in so se odločile za posebno zasedanje, ki prihaja po zaostrovanju odnosov med Washingtonom in Pjongjangom v zadnjih tednih.

Bela hiša je v sredo povabila vseh 100 ameriških senatorjev na predstavitev strategije ZDA do Severne Koreje potem, ko so začele naraščati skrbi pred nevarnostjo oboroženega spopada.

Svet za nacionalno varnost predsednika Donalda Trumpa je zagotovil, da politika Washingtona predvideva nadaljevanje oziroma krepitev gospodarskih sankcij in diplomatskega pritiska v sodelovanju z zavezniki in partnerji v regiji, kot je Kitajska.

Vojne za zdaj še ni pričakovati, vsaj dokler Severna Koreja ne bo razvila dovolj dobre rakete dolgega dosega s katero bi lahko dosegla ozemlje ZDA.

ZDA so zaradi vse bolj napadalnih izjav iz Severne Koreje v Južni Koreji namestile protiraketni ščit, ki pa razburja Rusijo in Kitajsko, saj se lahko uporabi tudi kot zaščita pred njuno oborožitvijo.

Veleposlaniki Varnostnega sveta ZN so v ponedeljek obiskali Washington in predsednika Trumpa, kjer so govorili tudi o Severni Koreji. Trump je takrat dejal, da mora Varnostni svet sprejeti dodatne in še bolj ostre sankcije. Severna Koreja naj bi se medtem pripravljala na nov jedrski poskus.