c S

EU 27 pred vrhom o brexitu izpostavlja popolno enotnost

28.04.2017 09:54 Bruselj/Luxembourg, 27. aprila (STA) - 27 članic EU je popolnoma enotnih glede smernic za pogajanja o izstopu Velike Britanije, je glavno sporočilo z današnjega zasedanja ministrov EU v Luksemburgu, ki so pripravili vse potrebno za sobotni vrh o brexitu.

Danes posredovano znamenje zaupanja, enotnosti in konsenza med 27 članicami je zelo dober začetek v pričakovanju kompleksnih pogajanj, je poudaril podpredsednik malteške vlade Louis Grech, ki je vodil zasedanje.

Glavni namen je zagotoviti pošten in pravičen dogovor za vse članice ob ohranitvi enotnosti in zaupanja, je še izpostavil Grech ter spomnil na temeljna načela pogajanj: celovitost notranjega trga, ravnotežje med pravicami in dolžnostmi ter enotno komuniciranje.

Prednostna naloga bo zavarovati pravice državljanov EU, urediti finančni vidik ločitve in vprašanje meje, je še poudaril podpredsednik malteške vlade in malteški minister za evropske zadeve.

Voditelji 27 članic unije bodo smernice potrdili v soboto, nato se 3. maja od Evropske komisije pričakuje predlog mandata za glavnega pogajalca unije Michela Barnierja, a pogajanja se ne bodo začela pred britanskimi volitvami, napovedanimi za 8. junij.

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes opozorila, naj Otok ne goji "iluzij", da bo imel po ločitvi enake ali celo boljše pravice kot sedaj. "Morda zveni očitno, vendar moram to povedati, ker se zdi, da nekateri v Britaniji gojijo iluzije o tem," je dejala.

EU po poročanju britanskih medijev želi, naj Britanija prispeva v proračun unije do leta 2020, ko se izteče sedanji sedemletni finančni okvir, v zameno za razumne pogoje o vsaj dveletnem tranzicijskem dogovoru po brexitu marca 2019. Britanija bi morala po nekaterih ocenah do marca 2019 plačati še 60 milijard evrov.

Pričakovanje, da bo Britanija poravnala vse finančne obveznosti v sklopu sedanje sedemletne finančne perspektive, je danes v Luksemburgu potrdil slovaški zunanji minister Miroslav Lajčak, ki je sicer zatrdil, da naj tej točki ni nikakršnih problemov in da vse teče povsem gladko.

Tudi prvi podpredsednik komisije Frans Timmermans je danes izpostavil enotnost 27 članic ter poudaril, da izid britanskih volitev za unijo ni pomemben in zanjo ne spremeni ničesar.

Slovenijo je na zasedanju v Luksemburgu zastopala državna sekretarka Sanja Štiglic, ki je pozdravila osnutek smernic kot dobro osnovo za pogajanja ter izpostavila, da sta enotnost 27 članic in enoten nastop unije v pogajanjih ključnega pomena, so sporočili z zunanjega ministrstva.