c S

Na Otoku kampanja za taktično glasovanje proti trdemu brexitu

26.04.2017 15:17 London, 26. aprila (STA) - Proevropska britanska aktivistka, katere sodna bitka je prisilila vlado, da je pridobila odobritev parlamenta za sprožitev brexita, je na Otoku sprožila novo pobudo. Gina Miller volivce poziva, naj na volitvah glasujejo taktično, da bi se država izognila trdemu brexitu. V podporo proevropskim kandidatom je kampanja zbrala že prek 300.000 evrov.

"Le taktično glasovanje lahko zagotovi, da bo parlament v polnosti odigral svojo vlogo," je danes pred novinarji dejala 52-letna aktivistka. Na "najbolj taktičnih volitvah v naši zgodovini" bi morali volivci po njenih besedah glasovati za poslance, ki "želijo, da so na mizi vse možnosti".

S tem bi se izognili "trdemu brexitu", ki ni v interesu Velike Britanije, trdijo v danes sproženi pobudi Best for Britain (Najboljše za Veliko Britanijo), ki poleg Millerjeve združuje številne EU naklonjene aktiviste, ki so tudi nasprotovali brexitu.

Pod trdim brexitom imajo sicer Britanci v mislih jasen prelom z Brusljem in izstop države iz skupnega trga. Državljani EU bi morali zaprositi za delovno dovoljenje, če bi želeli živeti in delati na Otoku. Za izognitev carinam na blago in storitve bi bila potrebna sklenitev prostotrgovinskega sporazuma, pojasnjuje nemška tiskovna agencija dpa.

V pobudi Millerjeve želijo, da bi lahko parlament glasoval o dogovoru, ki ga bo ob izteku dvoletnih pogajanj z Brusljem dosegel London. A kot je napovedala vlada, bodo poslanci resda glasovali o dogovoru, ne bodo pa ga imeli možnosti spreminjati. Če se ne bodo strinjali z izkupičkom pogajanj, bo Velika Britanija torej EU zapustila brez dogovora.

Prav Millerjeva je sicer sprožila sodni postopek, ki se je konec januarja končal z odločitvijo vrhovnega sodišča, da mora sprožitev brexita odobriti parlament. Zaradi tega je bila Millerjeva deležna groženj in sovražnih komentarjev nekaterih tabloidov, naklonjenih brexitu.

Millerjevi je v okviru svoje nove pobude uspelo zbrati že več kot 300.000 evrov, s katerimi namerava finančno podpreti do 100 proevropskih kandidatov na volitvah. Sama na njih ne namerava nastopiti. Zbrana sredstva bodo predana neposredno kandidatom, ki bi po njeni oceni lahko porazili politike, ki podpirajo strategijo brexita premierke Therese May, piše britanski Guardian.

Britanci bodo nov parlament volili na predčasnih volitvah 8. junija. Glede na ankete se prepričljiva zmaga obeta konservativcem premierke Mayeve.