c S

Na območju Barcelone prijeli osumljence, povezane z napadi v Bruslju

25.04.2017 12:46 Barcelona, 25. aprila (STA) - Na širšem območju Barcelone, prestolnice severovzhodne španske pokrajine Katalonija, policija danes izvaja obsežno protiteroristično operacijo. Doslej so prijeli osem članov domnevne džihadistične skupine. Štiri sumijo povezav z osumljenci, prijetimi v okviru preiskave terorističnih napadov v Bruslju marca lani, v katerih je bilo ubitih 32 ljudi.

Predstavnik regionalnih oblasti Jordi Jane je za radio Rac1 povedal, da bi v okviru operacije lahko prijeli še več ljudi. Operacija, v kateri sodelujejo katalonska ter španska nacionalna in zvezna policija, je uperjena proti "domnevni džihadistični skupini z mednarodnimi povezavami", je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Glede štirih aretiranih, ki so imeli stike z osebami, prijetimi zaradi lanskih napadov na bruseljskem letališču in podzemni železnici, je Jane dejal, da bi nekateri med njimi "lahko sodelovali v preteklih akcijah" in da so bili v Belgiji. Ni pa še jasno, ali so bili neposredno vpleteni v napade, je za AFP povedal tiskovni predstavnik policije.

V prijeti osmerici so moški, stari med 31 in 39 let, ki so bili udeleženi že v vrsti kaznivih dejanj. Nekatera so bila povezana z organiziranim kriminalom, več pa s trgovino z mamili, je povedal šef katalonske policije Josep Lluis Trapero za katalonsko televizijo TV3.

Od začetka dopoldneva je policija izvedla več kot deset hišnih preiskav v več mestih na območju province Barcelona. Preiskavo izvajajo na podlagi naloga španskega preiskovalnega sodnika, pristojnega za terorizem.