c S

Dolenjsko-posavski sindikalisti opozarjajo na podaljševanje delovnega časa in prenizke plače

25.04.2017 10:34 Novo mesto, 25. aprila (STA) - V območni organizaciji Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) za Dolenjsko, Bele krajino in Posavje se glede na to, da je kriza mimo, v zadnjem obdobju ne ukvarjajo več toliko z odpuščanji in s stečaji. Po kriznem obdobju so namreč v ospredje prešla predvsem vprašanja o delovnem času, nezadostnih plačah in regijskem pomanjkanju delovne sile.

Koordinator območne organizacije ZSSS Igor Ilijaš je v izjavi pred praznikom dela povedal, da so glavni problem plače, ki ne sledijo rasti proizvodnje in tudi delovni čas, ki je vse prej kot osemurni.

Zahteva sindikatov je, da se dvignejo najnižje osnovne plače po kolektivnih pogodbah. Glede delovnega časa je opozoril, da je kriza prinesla to, da se ob manjšem številu zaposlenih v podjetjih krepi obseg dela. Delavcem je večkrat vsiljeno podaljšano in nadurno delo, ki pa ga določeni delodajalci ne plačajo, kot bi ga morali.

Ob tem se v regiji vse bolj pojavlja tudi vprašanje pomanjkanja delovne sile, predvsem nižje izobražene za delo v proizvodnji. Težave pri iskanju novih delavcev imajo poleg novomeškega Revoza, Adrie Mobil in TPV tudi druga podjetja na Dolenjskem, v Beli krajini ter Posavju.

Podobno je v storitvenih dejavnostih, kjer so plače bistveno nižje in kjer so delavci ob minimalnih plačah pogosto primorani delati tudi do 12 ur. V nekaterih, vendar ne številnih primerih, prihaja tudi do polmesečnega zaostajanja plač. Ilijaš je pristavil, da se v zadnjem obdobju v regiji vse bolj pojavlja tudi prehajanje delavcev iz enega podjetja v drugo oz. iskanje boljših zaposlitvenih pogojev.

Do sprememb sicer zložno prihaja tudi pri zaposlovanju, kjer so ob pogostem zaposlovanju agencijskih delavcev opazili tudi nekolikšno rast zaposlovanja za določen in nedoločen čas.

Glede podjetij, ki jih lastniki nameravajo prodati, je dejal, da pri teh kakšnih večjih bojazni, da bi prišlo do odpuščanj, ni. Po njegovih informacijah v Termah Čatež, kjer "že zdaj delujejo ob minimalnem številu zaposlenih", do tega naj ne bi prišlo. Območni sindikalisti odpuščanj ne pričakujejo niti ob morebitni prodaji novomeške Adrie Mobil, je še povedal Ilijaš.