c S

Koalicija danes o aktualnih vprašanjih in še neuresničenih projektih

25.04.2017 08:54 Ljubljana, 25. aprila (STA) - Koalicija bo predvidoma danes razpravljala o aktualnih temah, predvsem pa o projektih, ki jih še ni uspela spraviti pod streho. Med drugim je pričakovati pogovor o reorganizaciji centrov za socialno delo, spremembah na področju obrambe ter pripravi prostorske in gradbene zakonodaje.

Pričakovati je, da bo koalicija spregovorila o treh zakonih s področja prostorske in gradbene zakonodaje, in sicer predlogu zakona o arhitekturni in inženirski dejavnosti, predlogu gradbenega zakona ter zakona o urejanju prostora. Zakoni čakajo za obravnavo na vladi in so po dolgotrajnem usklajevanju težko pričakovani.

Partnerji bodo ponovno verjetno govorili o predlogu za reorganizacijo centrov za socialno delo, ki ga je pripravila ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak. A je v koaliciji naletela na ovire. Pomislekov ne skrivajo v DeSUS, neuradno pa imajo tudi v SMC odprta vprašanja. Ministrica je po usklajevanju tega predloga konec marca sporočila, da je reorganizacija prepomembna, da bi z njo kupčkali za politične glasove.

Neuradno je slišati očitke, da naj bi bila za predlagano reorganizacijo politična kadrovska računica, danes pa bo bolj jasno, ali lahko najdejo skupni jezik.

Koalicija ima odprte še predloge sprememb na področju obrambe. V SD med drugim želijo, da se status vojaka izenači s statusom policista, vendar pa v koaliciji za zdaj še niso naleteli na odprta ušesa. Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je v ponedeljek v DZ dejal, da težko pristaja na teze, da želi nekdo imeti ravno tako plačo kot nekdo drugi. Policist in vojak imata v marsičem podobne lastnosti poklica, a tudi nekatere razlike, kar je treba ovrednotiti, je dejal.