c S

Nizozemska, Danska in Irska za enotnost sedemindvajseterice

24.04.2017 08:22 Haag, 21. aprila (STA) - Premierji Nizozemske, Danske in Irske so se danes zavzeli za enotnost sedemindvajseterice v pogajanjih z Veliko Britanijo o ločitvi Otoka od Evropske unije. Voditelji treh držav so danes v Haagu iskali rešitve, kako bi lahko minimizirali udarec brexita, in oblikovali strategijo za prihajajoči izredni vrh EU27 o brexitu konec meseca.

Nizozemski premier Mark Rutte je dejal, da je enotnost dobra za vse članice EU. "Kot 27 držav bomo potrebovali enotno stališče z enim pogajalcem, ki bo delal v dobro vseh nas," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal po pogovorih z irskim premierjem Endo Kennyjem in danskim kolegom Larsom Lokkejem Rasmussenom.

"Naše države so potencialno med tistimi, ki jih bo brexit najbolj prizadel," je opozoril Rasmussen. Po njegovem je treba zmanjšati škodo brexita, kolikor je to možno, in vzpostaviti nov delujoč odnos.

Dansko, Irsko in Nizozemsko z Veliko Britanijo povezujejo močne gospodarske vezi. Nizozemski vladni think tank je lani posvaril pred brexitom, zaradi katerega bi lahko Nizozemska do leta 2030 izgubila 1,2 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP).

Tudi Kenny se je zavzel, da bi bilo treba doseči čim manjši vpliv brexita na gospodarstvo Irske, Nizozemske in Danske. "Želimo zaščititi delovna mesta, povečati število delovnih mest in povečati blagostanje," je še dejal.

Rutte je izpostavil še problem statusa državljanov EU, ki živijo v Britaniji, in podjetij, ki imajo sedež na Otoku. Irska pa je dodatno zaskrbljena zaradi morebitne zaostritve meje na Severnem Irskem.

Pogajanja o izstopu Velike Britanije iz EU naj bi se začela po izrednem vrhu EU27, ki bo 29. aprila in na katerem bo unija potrdila pogajalska izhodišča. Pogajanja naj bi trajala najmanj dve leti, potem ko je London po lanskem referendumu 29. marca sprožil 50. člen lizbonske pogodbe o izstopu.