c S

Evropska komisija pohvalila boj Romunov proti korupciji

21.04.2017 08:56 Bruselj, 20. aprila (STA) - Podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans je danes pohvalil prizadevanja romunske civilne družbe v boju proti korupciji. "Prepričan sem, da so najboljši garanti za nadaljevanje boja proti korupciji v Romuniji Romuni sami," je v Bukarešti dejal Timmermans v luči večtedenskih množičnih protestov proti korupciji januarja in februarja.

Timmermans je dodal, da so Romuni dandanes prepričani, da se splača boriti za pravno državo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Socialno-liberalna vlada premierja Sorina Grindeanuja je konec januarja sprejela odlok, ki je oteževal pregon korupcije, a ga je bila po številnih množičnih protestih prisiljena umakniti.

Novi nestrankarski pravosodni minister Tudorel Toader pa je sedaj predlagal nove osnutke zakona za reformo kazenskega prava, v katere ni vključil rahljanja protikorupcijskih zakonov, ki si jih želijo vladajoči socialdemokrati (PSD).

Vladni kritiki se sedaj bojijo, da bo parlament sprejel rahljanje protikorupcijskih zakonov proti volji pravosodnega ministra. Timmermans je danes parlament pozval, naj sledijo predlogom pravosodnega ministra.