c S

Mayeva brani odločitev o predčasnih volitvah

19.04.2017 12:52 London, 19. aprila (STA) - Predčasne volitve bodo državi pomagale uspešno izpeljati pogajanja o brexitu in omogočile trajnejšo gotovost, je danes britanska premierka Theresa May branila odločitev o predčasnih volitvah, o čemer bo danes glasoval še parlament. Izpostavila je tudi, da se bodo tako izognili sovpadanju zaključka pogajanj z EU z začetkom volilne kampanje.

Mayeva, ki je od nastopa premierskega položaja julija lani večkrat zavrnila možnost predčasnih volitev, je danes v pogovoru za Radio 4 britanske mreže BBC dejala, da si "noben politik ne želi volitev zaradi volitev samih", z njimi pa so povezana tudi določena tveganja.

A prepričana je, da je trenutno bolj kot kdajkoli potrebno "močno vodstvo", ki bi omogočilo uspešen zaključek predvidoma dvoletnega procesa izstopa iz EU in zatem usmeritev države na novo pot.

Odločitev je sprejela, ko je preučila proces pogajanj, v katerih želi, da dosežejo "najboljši možen dogovor".

Kot je namreč opozorila že v torek, bi pogajanja z EU dosegla najtežjo fazo, ravno ko bi se na Otoku začenjala kampanja pred novimi volitvami. Te bi v skladu z rednim urnikom morale potekati leta 2020, pogajanja z Brusljem pa naj bi se končala zgodaj spomladi 2019.

Če bodo junija letos res predčasne volitve, se Mayevi ne bo treba z volivci znova soočiti pred letom 2022, kar naj bi ji puščalo več manevrskega prostora pri pogajanjih.

Glede na anketo inštituta YouGov, opravljeno 12. in 13 aprila, njeni konservativci trenutno uživajo 44-odstotno podporo, laburisti pa 23-odstotno. Tovrsten rezultat bi v parlamentu pomenil 114 glasov večine proti opoziciji, medtem ko se mora trenutno vlada zadovoljiti s 17 glasovi večine.

Je pa Mayeva danes tudi potrdila predhodne navedbe z Downing Streeta, da se ne namerava udeleževati televizijskih soočenj pred volitvami, češ da gre pri volitvah za srečevanje z volivci in "trkanje na vrata". S tem je sprožila val kritike med nasprotniki, še piše BBC.

V skladu z ureditvijo na Otoku lahko ene predčasne volitve potekajo pred datumom rednih, če jih podpreta dve tretjini poslancev. Po torkovi presenetljivi naznanitvi Mayeve, da želi predčasne volitve izpeljati 8. junija, naj bi bila tovrstna podpora na današnjem glasovanju v parlamentu zagotovljena.