c S

Kriminalisti pri preiskavi Atrija Celje zasegli dokumentacijo in elektronske naprave

19.04.2017 12:45 Celje, 19. aprila (STA) - Celjski kriminalisti so zaključili s hišnimi preiskavami, povezanimi z družbo Atrij Celje. Zasegli so večjo količino dokumentacije in večje število elektronskih naprav. Kot so zapisali na Policijski upravi Celje, bo preiskava dolgotrajna, več informacij pa bodo podali po njenem koncu.

V zvezi s preiskavo gospodarske družbe z območja Celja so kriminalisti opravili 11 hišnih preiskav zaradi sumov storitve več kot petindvajsetih kaznivih dejanj zoper gospodarstvo, so zapisali na celjski policijski upravi.

Gre za sume kaznivih dejanj izneverjanja, poneverbe ali neupravičene uporabe tujega premoženja, kršitve temeljnih pravic delavcev ter več poslovnih goljufij.

Storitve omenjenih kaznivih dejanj sta osumljeni dve pravni in dve fizični osebi, ki sta s svojimi ravnanji pridobili protipravno premoženjsko korist, ki po dosedanjih ugotovitvah presega pol milijona evrov, so sporočili s policije.

Ena izmed hišnih preiskav je sicer v torek potekala na sedežu družbe Atrij Celje. Sredi februarja je več stanovalcev stavb v Celju, kjer je omenjena družba upravnik, to podjetje prijavilo policiji, saj so sumili, da ne poravnava računov za elektriko.

Atrij Celje je sicer eden največjih upravljavcev v regiji, saj skupaj upravlja več kot 300 objektov. V zadnjih letih se je soočal s finančnimi težavami, decembra lani pa je postal del nove, večje nepremičninske družbe s sedežem v Celju, Atrij Fisa, katere večinski lastnik je s 60 odstotki družba Fisa nepremičnine iz Murske Sobote. Podjetje Atrij Celje je v novo družbo vstopilo s 30-odstotnim deležem kot manjšinski deležnik.

Pri preiskavi poslovnih, stanovanjskih in drugih prostorov je po navedbi policije sodelovalo 22 kriminalistov, ki so zasegli večjo količino dokumentacije. Ta se nanaša tako na poslovna kot tudi zasebna razmerja.

Poleg dokumentacije so zasegli tudi večje število elektronskih naprav, med drugim več kot deset računalnikov ter več kot deset nosilcev elektronskih podatkov, kot so USB ključi, trdi diski in podobno. Zasežene elektronske naprave bodo tako kot dokumentacija predmet nadaljnje preiskave.

Kriminalisti so po pojasnilih celjske policije zavarovali in zasegli tudi več elektronskih podatkov s strežnikov, ki utegnejo biti prav tako dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku.

Predkazenski postopek usmerja pristojno državno tožilstvo. Glede na to, da gre po do sedaj zbranih podatkih za izjemno obsežno preiskavo, bo ta trajala dlje časa, so še zapisali na policiji.