c S

Španski premier bo pričal v največjem korupcijskem procesu v državi

18.04.2017 14:50 Madrid, 18. aprila (STA) - Španski premier Mariano Rajoy bo pričal v največjem procesu zaradi korupcije v državi. Eno od španskih sodišč je namreč danes Rajoya pozvalo za pričo v sodnem procesu zaradi afere Gürtel. To bo prvo pričanje Rajoya kot predsednika vlade. Kdaj naj bi Rajoya zaslišali, še ni znano, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V središču afere Gürtel so prisvajanje denarja, lažne fakture ter bančni računi v Švici. Vanjo so vpleteni bivši poslanci, politiki in javni uslužbenci Rajoyeve Ljudske stranke (PP) iz vse države, ki so prejemali podkupnine. Proces je še toliko bolj zanimiv, ker naj bi bila v vse vpletena tudi PP kot stranka in naj bi imela koristi od nezakonitih skladov.

Sodni proces poteka na španskem vrhovnem sodišču v bližini Madrida.

Zaradi afere je novembra 2014 odstopila ministrica za zdravje Ana Mato.

Afero so poimenovali Gürtel, z nemško besedo za pas ali correa po špansko, ker je to vzdevek moškega, ki naj bi bil na čelu razvejane korupcijske mreže. Francisco Correa je obtožen, da je med letoma 1999 in 2005 podkupoval poslance in svetnike PP. V zameno za podkupnine so njegova podjetja in podjetja njegovih prijateljev dobila pogodbe za javna naročila ali organizacijo dogodkov, kot je bil npr. obisk papeža Benedikta XVI. leta 2006 v Valencii. Za Correo je tudi veljalo, da je bil blizu bivšemu konservativnemu premierju Joseju Marii Aznarju.

Korupcijske afere v Španiji so pogoste. Vanje so poleg PP vpleteni tudi rivalski socialisti in regionalni politiki. Kljub temu da je PP slavila na splošnih volitvah lani, je nezadovoljstvo španskih volivcev zaradi korupcije na politično sceno prineslo dve relativno novi stranki - skrajno levo Podemos in desnosredinsko Ciudadanos.