c S

Zastoji na meji otežujejo življenje lokalnim prebivalcem, o tem na sestanku z MNZ prihodnji teden

14.04.2017 16:33 Brežice, 14. aprila (STA) - V brežiški občini opozarjajo, da so večkilometrski zastoji na avtocesti proti mejnemu prehodu Obrežje povzročili težave prebivalcem vasi ob slovensko-hrvaški meji. Lokalna skupnost je zato na ministrstvo za notranje zadeve naslovila pobudo za sestanek. Do tega naj bi predvidoma prišlo v naslednjem tednu, so sporočili z občine.

Zaradi večkilometrskih zastojev v preteklem tednu, od uveljavitve evropske direktive o sistematičnem nadzoru potnikov, so imeli prebivalci vasi ob meji največ težav z dostopom do svojih domov. "Današnja kolona, ki je segala vse do Čateža ob Savi, je v prebivalcih obudila bojazen, da se bodo težave ponovile," so navedli na občini.

Dodali so, da je notranje ministrstvo njihovo pobudo za sestanek sprejelo. Brežiški župan Ivan Molan pa od tega sestanka pričakuje predvsem predloge ukrepov za normalizacijo življenja državljanov ob meji - za nemoten dostop do prebivališč in tekoč prehod za vse tiste, ki dnevno prestopajo mejo zaradi dela.

Občina Brežice tudi pričakuje, da bodo v primeru ponovnih večkilometrskih zastojev na meji tako pristojne državne službe, kot tudi Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji, poskrbele za humanitarno pomoč ljudem, torej za zagotavljanje sanitarij, vode, in ipd. za ljudi, ki morajo več ur čakati na prehod schengenske meje.

Z možnostjo postavitve sanitarij se sicer že ukvarjajo na ministrstvu za javno upravo, ki upravlja z mejnimi prehodi. Kot so pojasnili za STA, je že v četrtek dopoldne njihov predstavnik skupaj s predstavnikom sektorja za mejo Policijske uprave Novo mesto pregledal traso od mejnega prehoda Obrežje do nadstrešnice mejnega prehoda na hrvaški strani. Iskali so namreč prostor, kamor bi lahko postavili mobilna stranišča, pri čemer so nameravali postaviti po deset stranišč na treh mestih v tem delu.

Pri tem so ugotovili, da na slovenski strani med mejo in mestom izvajanja mejne kontrole ni dovolj prostora za postavitev sanitarnih enot, saj bi to pomenilo neorganizirano in nedovoljeno gibanje potnikov tik pred mejno kontrolo, kar bi zelo otežilo izvajanje te kontrole. Takoj na naši strani pa so že na voljo javne sanitarije.

Tako so kot edino in smiselno možnost za postavitev začasnih sanitarnih blokov našli na delu, ki sodi pod Republiko Hrvaško. A so hrvaški obmejni organi predstavniku Policijske uprave Novo mesto v četrtek popoldne pojasnili, da nimajo na razpolago osebja, ki bi bilo potrebno za zagotavljanje varnosti ob teh sanitarnih enotah, niti nimajo namena aktivirati njihovih javnih sanitarij, ki so trenutno izven uporabe.

Brez sodelovanja hrvaške strani pa ustrezne rešitve torej ni možno izvesti, so za STA še pojasnili na ministrstvu za javno upravo.

Danes je na Obrežju sicer potekalo delovno srečanje, kjer so se govorili o razmerah na terenu. Poleg Molana so se ga udeležili predsednik Krajevne skupnosti Jesenice na Dolenjskem Bogdan Palovšnik, poslanec DZ Igor Zorčič ter predstavnika Postaje mejne policije Obrežje in Policijske postaje Brežice. Na sektor mejne policije na Generalni policijski upravi pa so se s svojimi težavami obrnili tudi v krajevni skupnosti Slovenska vas.

Vodja sektorja Melita Močnik je ob tem za STA povedala, da imajo prebivalci, ki dnevno prečkajo mejo, to prednost, da niso podvrženi sistematičnemu preverjanju, žal pa Slovenija ne more v pomoč lokalnim skupnostim denimo onemogočiti državljanom drugih držav, da bi prečkali mejo na nekem mejnem prehodu.