c S

Vlada sprejela akcijski program za izvajanje nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti

13.04.2017 12:52 Ljubljana, 13. aprila (STA) - Vlada je na današnji seji na podlagi julija 2015 sprejete resolucije o nacionalnem programu o prehrani in telesni dejavnosti sprejela akcijski načrt, ki opredeljuje aktivnosti v letošnjem in prihodnjem letu. Namen je izboljšati prehranske in gibalne navade prebivalcev od zgodnjega obdobja življenja do pozne starosti.

Kot so zapisali na družbenem omrežju Tumblr, želijo s konkretnimi aktivnostmi spodbuditi izboljševanje gibalnih in prehranjevalnih navad, obvladovati debelost prebivalcev ter dolgoročno prispevati k boljšemu zdravju.

Akcijski načrt se povezuje z že sprejetimi usmeritvami in ukrepi drugih resorjev za doseganje sinergij, kot so na primer usmeritve kmetijske politike, naravnane k povečani lokalni trajnostni oskrbi in zagotavljanju samooskrbe, usmeritve nacionalnega programa športa, strategije slovenskega turizma za zeleno, aktivno in zdravo Slovenijo, usmeritve socialne politike za socialno aktivacijo in zmanjševanje tveganja revščine, usmeritve v trajnostni razvoj in mobilnost.

Akcijski načrt opredeljuje aktivnosti do leta 2018, izvedbene roke, kazalnike, nosilna ministrstva in sodelujoče ter predvidena finančna sredstva. Ker pa je bil nacionalni program o prehrani in telesni dejavnosti 2015-2025 sprejet že v letu 2015, so zaradi boljše preglednosti vključili tudi aktivnosti, ki se nanašajo na njegovo izvajanje v lanskem letu.

V pripravo akcijskega načrta so bili vključeni različni deležniki, od stroke, nevladnih organizacij, gospodarskih in interesnih združenj ter druge zainteresirane javnosti, so zapisali v sporočilu.

Kot strateške cilje, ki jih želijo doseči z izvajanjem nacionalnega programa, pa so navedli zmanjšanje deleža prebivalcev, ki so debeli oz. imajo čezmerno telesno maso in tistih, ki so telesno nedejavni. Zmanjšati želijo tudi delež podhranjenih in funkcionalno manj zmožnih starejših in bolnikov. Po drugi strani pa želijo povečati delež tistih, ki vsakodnevno zajtrkujejo, ter dojenih otrok. Cilj je tudi, da se poveča uživanje zelenjave in sadja, zmanjša pa vnos nasičenih maščob, sladkorja in soli ter vsebnost transmaščob v živilih.